Home / кинце / „Чичо Коледа“ като за последно

„Чичо Коледа“ като за последно

За втора поредна година филм на Ивайло Пенчев взима най-сладката награда – тази на публиката – от националния кино фестивал „Златна роза“. „Като за последно“ беше фаворит през 2020, а „Чичо Коледа“ – през 2021-а. И в това няма нищо случайно. Режисьорът е майстор в разказването на простички, смислени и въздействащи по необикновен начин човешки истории.

Сам в хотела по Коледа. Нови родители, лош късмет. Стари приятели, още по-стари сметки. Сърдити старчета. Изгубена самоличност. Хора с увреждания. Таксиметрови шофьори. Улични музиканти. Мила родна картинка. И много, много, много любов. И състрадание. И смях. И има опасност по някое време да те стегне гърлото, но веднага след това да „компенсираш“ с цвилене от смях.

И в тази продукция Ивайло Пенчев залага на любими актьори, с които работи за пореден път. Чичо Коледа е Филип Аврамов – чаровникът с лице на престъпник, очи на ангел и усмивка на дете, в което може да се влюби всяка жена, след това да го прогони и накрая да стане негова съпруга.

Малин Кръстев, актьорът, който може да изиграе всичко, в „Чичо Коледа“ е таксиметров шофьор от ново поколение, приятел, романтик и състрадателен мъж. Негова е и една от най-трогателните любовни сцени, заедно с красивата и талантлива Симона Халачева. В този предколедно настроен за лудории свят вилнеят и героите на Стефан Денолюбов, на Васил Банов, на Свежен Младенов, Милена Аврамова, Китодар Тодоров, Ивайло Драгиев.

Аня Пенчева с идеален немски, Албена Колева с идеален акцент, Меглена Караламбова като баба с деменция и София Бобчева като истинско цвете създават ярки женски епизодични персонажи. Участието им показва, че за големите артисти няма малки и големи роли.

В „Чичо Коледа“ се появяват и музиканти – Иван Лечев с цигулка и „Акага“ с една романтична интерпретация на „Снегът на спомена“. Песента, позната с гласа на Георги Минчев, е най-адекватният финал на цялата история, замесените в нея съдби и почти неочаквания петорен (!!!) хепиенд.

На Филип Аврамов партнира 9-годишният син на актьора Деян Ангелов – Ален Ангелов, в ролята на сирачето. Ален уверено върви по стъпките на баща с вече три пълнометражни филма. И е по-добър от най-известното „коледно“ дете Маколи Кълкин.

Брутално смешни са образите на премиера и на президента – и двамата „действат“ само в гръб, без лица, но са безпогрешно разпознаваеми. Тяхното присъствие е като част от „каймака“ на абсурда в историята на филма. И това е на фона на още една любопитна подробност – че самият филм е вдъхновен от телевизионен репортаж.

„Чичо Коледа“ е опровержението на всички неуспешни опити за повдигане на коледния дух чрез изкуство и изкуствено създадени реалности. И както казва Гошко, героят на Ален: „Значи е истина. Дядо Коледа не съществува!“. Но „Чичо Коледа“ е тук. И създава свят, в който искаш да живееш – като за последно.

Лафовете от „Чичо Коледа“:

– Имаш изразителни и топли очи. Приличаш ми на зъболекар.

– Киро (таксиметров шофьор) така изглежда, че дори и да спре на пешеходна пътека, хората не смеят да минат.

– Този часовник е единственият спомен от дядо ми. Аз съм кръстен на него, а той е кръстен на часовника.

– Никога не яж стриди в стола на „Карнеги хол“

– Съпругата на Александър беше богата, благородна дама, сега е само благородна.

– Не, не искам да чукам камъни, господин премиер.

– Тъй вярно, дебил съм.

– Как така не знаеш кой си? Ти си хитът на сезона!

– Чичо Коледа, Вие сте избран за мъж на годината!

– Успяхме! Сашо заплаши, че ще съди държавата в Страсбург за полицейско насилие, а Цецо плака в сутрешния блок по телевизията 20 минути

– Чичо Коледа, защо не се обадиш не премиера, нали си станахте близки!
– Н е става. Ако се обадя на премиера, президентът ще ми се разсърди.
– Тогава се обади на президента.
– Премиерът ще се разсърди…

– Братле, тук няма случайни хора. До мен е любовницата на принца на Дания!

– Президентът и премиерът заедно в затвора!

>>> Материалът е публикуван в bTVnovinite.bg <<<

About Даниел Димитров

Check Also

Бурхан Курбани: Когато катериш, не мислиш, започнеш ли да мислиш – падаш

Когато катериш, не можеш да мислиш, а когато започнеш да мислиш – падаш. Думите на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error: Content is protected !!