Home / музика / Звездите изгряват от Запад и залязват в България

Звездите изгряват от Запад и залязват в България

Дълги години българите живееха със съзнанието, че в страната им пристигат само залязващи звезди. Дори по времето на тоталитаризма беше разпространена максимата, че звездите изгряват от Запад и залязват на Изток.

Бившите роквеличия „Юрая хийп“, „Назарет“, Сузи Куатро, дойдоха в България в залеза на славата си. Тогава, поради липсата на информация и поради липсата на нещо друго – свежо и западно, концертите им бяха посещавни, но и солидно охранявани от бившата вече милиция. Охраната на тези концерти търсеше не наркотици, а буйни младежи с „противообществени, вредни, западни влияния“, които да накаже. Имаше и изключения. Но те не бяха в полза на рокмузиката.

Създаденият преди повече от тридесет години като международен фестивал „Златният Орфей“, успя да даведе в България Хулио Иглесиас, Тина Търнър, Адамо, Рей Чарлз, Джозефин Бейкър, Далида, Бой Джордж – и то във върха на тяхната световна популярност. Тези звезди повече не се върнаха в България. Но по-старото поколение българи още живее със спомена за това, че е могло да види най-доброто от най-доброто точно когато трябва.

Сега, със същите чувства, остават младите българи, които се докосват до неповторимостта на живата емоция от съприкосновението с днешните световни величия в популярната музика. Всичко започна през септември 1992 година с концерта на Ян Гилън на един от най-големите софийски стадиони – хиляди фенове, недоумяващи точно какво става в центъра на Балканския полуостров.

След това в България дойдоха „Содом“, „Скорпиънс“, „Аксепт“, Стинг, „Айрън Мейдън“, Робърт Плант и Джими Пейдж, Рони Джеймс Дио, „Уайт Снейк“, Джо Кокър, Джеймс Браун, Крис де Бърг, „Дийп Пърпъл“, „Супермакс“, „Теръпи?“. Най-скоро беше участието на едни от бележитите представители на световния динамичен рок-енд-рол на сцената на Националния дворец на културата в София. „Електрик лайт оркестра – част 2“ изнесоха двучасов концерт на 19 март пред повече от четири хиляди души. Но кулминацията на 1999 година ще бъде през май и юни, когато се чакат два от най-актуаните в момента състави със световна слава.

На 1 май в София предстои мегашоуто на „Продиджи“, които до края на април специално за концерта в София ще запишат триминутен клип-поздрав към българските си фенове. Концертът  на „Продиджи“ ще тече на живо в една от най-големите софийски зали и на още три огромни видеостени.

Роклегендата „Металика“ пристига на 15 юни в Пловдив – вторият по големина град, разположен на няколко хълма в Южна България. Съставът ще изнесе концерти в Пловдив в рамките на обявеният от ЕС „Европейски месец на културата“.

>>> Материалът е публикуван на английски език в емисията Daily News па БТА <<<

About Даниел Димитров

Check Also

Кольо Гилъна: За епохата на „Контрол“ в книгата „Извън контрол“

СОФИЯ,  11.06.2024 12:53  (БТА)  Нищо не съм спестявал в книгата. Това е и моят живот, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!