Home / музика / Австрийският баритон Томас Вайнхапел: Акад. Карталов е един от хората, които наистина знаят какво означава Вагнер

Австрийският баритон Томас Вайнхапел: Акад. Карталов е един от хората, които наистина знаят какво означава Вагнер

На 23 юни солистът излиза за първи път на най-голямата българска оперна сцена.

„Карталов има специално усещане, за което е работил толкова много през годините, за всяка стъпка, всеки поглед. Той ни даваше насоки, които наистина бяха много, много специални“, коментира Вайнхапел. По думите му Вагнер наистина е искал да направи света по-добър и да даде своята философска идея на всички. Не е задължително да разбирате езика, тук има друго, по-високо ниво – нивото на музиката. Тя трябва да бъде усетена. Той е искал да каже всичко чрез музиката, въпреки че преди да започне да композира, е искал да бъде писател. Думите са били много по-важни за него, разказва баритонът. С усмивка споделя, че, за да се насладиш на Вагнер, първо трябва да си напишеш домашното, както е направил той самият. Томас Вайнхапел е категоричен, че акад. Карталов е създал уникална постановка, по-добра от тази във Виена.

Премиера на романтичната опера „Лоенгрин“ слага началото и края на Вагнеровия фестивал в Софийската опера и балет. Това е опера на светлината и на оптимизма, казва постановчикът акад. Пламен Карталов. „Това е един композитор, който казва всичко – като пророк, защото неговата музика е пророческа. Той прави скок в бъдещето – за да може да отвори сърцата и душите на хората, които ще погледнат към едно световно творчество по начин, по който сами ще изразят своята нагласа и потребност“, допълва Карталов.

В продължение на близо половин година Анна Томова-Синтова работи предимно онлайн с певците за тяхната стилистична подготовка. „Поканих я, защото няма друг по-философски отдаден на тази музика тълкувател, интерпретатор и колега на нашите артисти. Тя работеше ефективно с нашите изпълнители, понякога по шест-седем часа на ден“, разказва акад. Карталов.

Оперната прима предлага на маестрото Костадин Андреев за ролята на Лоенгрин. „Според нея моят глас и моят начин на пеене е много подходящ за тази роля. Работата ни беше много дълга, на няколко етапа“, разказва пред БТА Андреев. Той е от първия състав на спектакъла.

Във втория състав на „Лоенгрин“, освен Вайнхапел, са също Саймън О`Нийл, Бяртни Тор Кристинсон, Радостина Николаева, Калин Душков, Габриела Георгиева, Атанас Младенов. Диригент е Евън-Алексис Крист, диригент на хора е Виолета Димитрова, сценография – Ханс Кудлих, в сътрудничество със Свен Йонке, Гудрун Гайблингер, Нела Стоянова, Кристиян Стоянов. Костюмите са на Марио Диче.

Автор – Даниел Димитров
Оператори – Любен Младенов, Иво Михайлов
Монтаж – Валя Ковачева

/АКМ/

About Даниел Димитров

Check Also

Юджийн Чаплин: Музиката на любовта може да бъде всичко

Той казва, че най-големият урок от баща му – Чарли Чаплин, е да не се …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!