Home / култУРА / Пънк естетиката, българската шевица, парите и улицата вдъхновяват студенти по мода

Пънк естетиката, българската шевица, парите и улицата вдъхновяват студенти по мода

„Темата този път е „Трансформация“, но винаги целим тя да е по-обща, за да може всеки да я разработи индивидуално“, казва пред БТА гл. ас. д-р Николай Божилов, преподавател в НХА. По думите му модата е феномен, който изследва съвременната култура, така че всяка една тема е наистина свързана с настоящето и с проблемите на настоящето.

Вярвам, че това е едно от малкото събития, свързани с мода, в които могат да се видят качествени дизайнери, с качествени облекла, направени от млади хора с изключителен потенциал, коментира доц. д-р Александър Гергинов, преподавател в НХА.

Насърчаваме нашите студенти да трупат всевъзможен опит, заради идеята да могат адекватно да се включат в професионалния живот, след като завършат, казва още доц. Гергинов. Това според него е и основната причина да се насърчават подобен тип изяви – като годишното модно ревю, в което самите студенти не само разбират как да организират едно такова събитие, но и да придобият социални и професионални умения, свързани с бъдещата им работа.

Нямаме единна формула, която да приложим при всеки един студент. Затова се стремим да изкараме оригиналното от всеки един от тях, допълва д-р Николай Божилов.

Ива Георгиева, студент в четвърти курс, интерпретира темата чрез метаморфозата на един уличен криминал. „Представям нещо много съществено – култа към парите, като проследявам трансформацията на долара от неговата традиционна основа до превръщането му в комерсиален продукт. Дигиталното бъдеще се развива и скоро банкнотите няма да съществуват, затова реших да създам разработка на авторски долар и го представих в авторски принт. Идеята идва от реална история и реален персонаж“, разказва тя пред БТА.

Възпитаници на НХА представят свои колекции на няколко международни изяви. Ния Топалова беше на 6-месечен стаж при Айрис Ван Херпен в Нидерландия, където по думите на доц. Гергинов е създала добри контакти и продължава да работи извън България.

„Голям процент от нашите студенти вече са реализирани в индустрията, свързана с текстила и облеклото“, казва още доц. Гергинов. „Най-много се гордея с хората, които правят неща, свързани с текстила и собствените си марки в България, и реализират този продукт – не само на нашия пазар. Такива са „Миноар“ и Боян Кузевски“, посочва преподавателят.

„Моето лично вдъхновение идва от пънк естетиката, от спомените и миналото, и всичко това се преплита в една колекция, която съдържа 12 аутфита. Аз самата харесвам тази естетика, а нашите преподаватели ни подкрепят“, казва пред БТА Габриела Михова от втори курс.

„Процесът е много увлекателен и интересен, защото работата със студенти е  динамична, като, в същото време, целим да изкараме най-доброто като индивидуалност от всеки един от тях“, посочва д-р Николай Божилов.

Габриела Христова, първи курс, представя облекла, вдъхновени от българската шевица. „Те могат да бъдат не просто една бродерия, а нещо много по-голямо и обемно“, казва тя пред БТА.

Като цяло, студентите по мода в НХА, споделят, че биха искали да трупат максимално повече опит, да усъвършенстват познанията си в чужбина и да имат повече възможности за сътрудничество между артистите от различни сфери.

Специалността „Моден дизайн“ в НХА е създадена през 1999 година. Подготвя специалисти в областта на дизайна на облеклото, проектирането на производствени и уникални аксесоари, прогнозирането на тенденциите в модния дизайн.

Художникът – моден дизайнер се реализира професионално като създава модни колекции. Той изработва проекта и участва в реализирането му като готов продукт, в неговото концептуализиране и организирането на представянето му. Художникът – бакалавър, завършил специалност „Моден дизайн“, изучава и общоакадемичните дисциплини рисуване, цветознание, история на изкуството, история на облеклото, естетика, философия и др. Така той получава интердисциплинарна подготовка, която съответства на спецификата както на изобразителните изкуства, така и на модата като социокултурен феномен.

Бакалаврите от специалността могат да работят в проектантски звена към производствени предприятия, в управленски екипи на консултантски и рекламни структури, като експерти по визуални изкуства, а завършилите втора специалност „Теория и практика на художественото образование“ придобиват професионална квалификация „Учител по изобразително изкуство от първи до дванайсети клас в общообразователните и професионални училища“.

Автор – Даниел Димитров
Оператор – Иво Михайлов
Монтаж – Валя Ковачева

/РБ/

About Даниел Димитров

Check Also

Люк Леви

Люк Леви пред БТА: Французи четат Георги Господинов и искат да научат повече за България

СОФИЯ,  27.12.2023 12:00  (БТА)  Французите не познават достатъчно България, но искат да я опознаят по-добре. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!