Home / театър / Поаро от Лазурния бряг разследва убийствена комедия

Поаро от Лазурния бряг разследва убийствена комедия

Режисьорът Венцислав Асенов поставя за първи път у нас пиесата на британеца Робин Хоудън.

„В България авторът е известен, защото пише в най-добрите традиции на британския фарс. Много смешни пиеси, с много добър диалог и много ярки персонажи, тоест, много „сочен“ театър за игра и много приятен за гледане“, казва пред БТА Асенов.

МИСТЕРИЯ ОТ ПЪРВАТА ДО ПОСЛЕДНАТА МИНУТА

Клевета, измама, заговор, изневяра. Интригата се задълбочава, а ситуацията е сложна, дори прекалено сложна, независимо, че в нея участва едно безмозъчно Барби, както казва една от героините.

„От първата до последната минута публиката постоянно ще се лута кой кого е убил, кой на кого изневерява и най-вече – къде са диамантите. Има много криминална история, много съспенс и напрежение във всичко, което правим. И това е най-интересното, затова започнах да правя този текст. Досега не бях работил в тази посока – дали да засилиш криминалето или да засилиш комедията, и как двете се преплитат, и как вървят заедно“, разказва Венцислав Асенов.

По думите му авторът нарочно е оставил много малко ремарки – за да може да се тълкува свободно. „Пиесата му като цяло дори официално не е публикувана, ние се обърнахме към него самия и той изпрати електронен вариант на текста си, без така наречения acting edition. Това позволява сами да правим интерпретациите в момента, в който някой е под светлината на прожекторите, какво се случва в сенките – кой какво заговорничи, кой накъде се придвижва и какво прави. Самите актьори много често работят на сцената на няколко плана. Едните говорят на преден план, а отзад, зад тях, се развива друго действие и публиката постоянно трябва да следи и едното, и другото. Постарали сме се да засилим, и да има криминале, колкото може повече“, казва още режисьорът.

КОМЕДИЯ ИЛИ КРИМИНАЛЕ

„Това е комедия на ситуацията, в която зрителят се изненадва от абсолютно всичко“, казва пред БТА актьорът Боян Младенов. Неговият герой е съпруг на главната героиня. Той, през по-голямата част от времето, се прави, че не е неин съпруг.

Нашата ситуация е такава, че нещата излизат в страшен, смята той. По думите му пиесата е комедийно криминале, или по-скоро криминале, което е забавно.

БЛЯСЪК И/ИЛИ ЗАДКУЛИСИЕ

Според Лили Шомова в „Убийствена комедия“ има и блясък, има и много задкулисие. „Ще се разберат някои пикантни неща от шоубизнеса и най-вече –  къде се дънят звездите“, казва актрисата пред БТА.

Нейната героиня е една невероятна актриса със страхотно самочувствие, която често изпада в слаби позиции. „В тези случаи излиза комедийното, но сюжетът, в крайна сметка, е завъртян и до последно не се знае кой е виновникът“, разказва Шомова.

ДЕТЕКТИВЪТ

В „Убийствена комедия“ героите, като че ли онагледяват поговорките „На лъжата краката са къси“, „На страха очите са големи“ и „Всяка жаба да си знае гьола“. На помощ в разгадаването на всички мистерии се впуска мосю Бонифас, един „истински“ детектив и недоказан потомък на Еркюл Поаро, нарекъл себе си Поаро от Лазурния бряг.

Той ще се сблъска с истините на всеки един от замесените, които помежду си се наричат с най-цветущи имена – като бутафорко и абсолютна откачалка, и констатират, че бракът е пълна гавра, това, което се случва „не е трагедия, а фарс“ и поредната „плоска филмова глупотевина“, пред която не стои дилемата дали е добър филм или евтина мелодрама. В един момент става ясно, че героите–актьори играят съвършено в живота, но не и на сцената…

Цялото действие в представлението се развива в хотелска стая, но зрителите виждат това, което се случва на верандата на тази хотелска стая. По думите на режисьора това е така, за бъде по-леко откъм декор, но и да е по-любопитно. Тази веранда се оказва тясна за всичките подмолни игрички, които сме сложили на нашите герои, допълва Асенов.

МУЗИКАТА НА ПАВЕЛ ВАСЕВ

„Павката е човек, с когото много обичам да работя. За мен той е гениален в създаването на атмосфери. Когато харесаме определено стил – в случая става въпрос за джаз – и всичко е леко джазирано. И понеже говорим за кино, всичко е и със страшно много акценти – малко като в криминален филм, казва се нещо и следва съответната музика“, разказва Венцислав Асенов.

За да подсили „кино“ ефектът, режисьорът използва препратки към любими филми. Една от репликите е „Казва ли ти някой, пък и смееш ли да питаш“ (от „13-ата годеница на принца“, 1987 – бел. а.), а друг от героите казва There is no business like show business (от едноименната американска лента от 1954 г. – бел. а.).

ДЕБЮТ В ТЕАТЪР „ВЪЗРАЖДАНЕ“

Преди време директорът на театъра – Робърт Янакиев, казва на събрание, че иска да се постави комедия. Тогава голяма част от актьорите единодушно посочват името на Венцислав Асенов.

„Затова, нищо че не бяхме работили заедно, още от първа среща може да се каже, че това беше любов от пръв поглед. Търпят ме, страшно много ме търпят. Дори в моменти, когато сме леко напрегнати, както е винаги преди премиерата. Репетицията започва в 10:00 и до 14:00 ч. няма почивка, даже до тоалетна нямаха право да ходят. И търпят това, за да се случи представлението, както и аз“, разказва с усмивка режисьорът.

„Беше много приятен процес за мен и искрено вярвам, че и за тях е било така. Надявам се да има и втори, и трети път, когато вече, познавайки си малко стиловете и начина на работа, още по-лесно да тръгнем и още по-напред“, допълва Асенов.

ЕКИПЪТ 

Преводът на текста и постановката са на Венцислав Асенов. Сценографията и костюмите са на Чайка Петрушева, музиката – на Павел Васев, сценичен бой – Емил Видев.

Участват Анатоли Лазаров, Боян Младенов, Георги Няголов Костадинка, Аратлъкова/Никол Оташлийска, Йордан Ръсин, Лили Шомова.

Автор – Даниел Димитров
Оператор – Любен Младенов
Монтаж – Валя Ковачева

/ХТ/

About Даниел Димитров

Check Also

Ицко Финци: Пет пиеси в концерт за цигулка и пиано

СОФИЯ,  06.06.2024 17:57  (БТА)  На кон в ръката с арфа. В замък. На сцената. До …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!