Home / театър / „Тигърчето Спас“: Купонът с балони продължава в Младежкия театър

„Тигърчето Спас“: Купонът с балони продължава в Младежкия театър

След 40-те минути на сцената, купонът продължава, защото всеки малчуган има възможността да си поговори или да се снима с артистите, и да получи като подарък някой от шарените герои.

Идеята започва от НАТФИЗ, където студентите имат задача да създадат приказка или история. „Ние тръгнахме най-напред от куклите. Видяхме случайно наш колега, който се занимава с моделиране на балонени кукли и решихме, че има нещо чаровно в това, и може да се получи много интересно и любопитно. Гледахме много клипове в интернет как се правят тези кукли. Казахме си, че можем да създадем цял един свят и да разкажем история. Така, лека-полека, започнахме да създаваме и спектакъла“, разказва пред БТА Йордан Тинков.

Към едноименната приказка на Рада Москова ги насочва тяхна колега от академията. Впоследствие, новосформираното дуо се свързва с авторката и тя им разрешава да използват написаното от нея. „Тя дори много се зарадва, че сме се инспирирали от нейната приказка“, допълва Тинков.

„Сложността е в това, че представлението е в рими и, както казваше нашият професор в НАТФИЗ, не трябва да римуваме целувка с обувка, а римите да са малко по-адекватни. Като цяло, всичко ни идваше отвътре и ни беше много забавно да правим тези рими. Дори говорихме помежду си в рими“, казва пред БТА Ивелин Николов.

„Доста трудоемко е с балоните, защото материалът се прави наново за всяко представление. Винаги има нещо спукано, затова имаме заготовки – за всеки случай. Имаме и готови реплики, за да можем да реагираме, ако нещо се спука. Но винаги има ситуации, в които изненадата идва на съвсем необичайно място“, казва Йордан Тинков.

Благодарни сме за това представление, защото имаме чудесни реакции и взаимодействие с децата, споделя Ивелин Николов. „След едно от представленията, имаше момент, който осмисли цялата ми актьорска професия. След като свърши спектакълът и раздадохме балоните на децата, ние се преоблякохме и тръгнахме да си ходим. На служебния вход ме чакаше една малко момиченце с майка си. То, очевидно, беше много срамежливо, защото се бе сгушила в краката на майка си, но се виждаше, че отвътре я напира да направи нещо и да дойде при мен. Аз само я погледнах и направих знак да дойде при мен. Тя сякаш се пребори със себе си, отскубна се от майка си, дойде и ме гушна за моя крак. Тогава усетих как това представление и е подействало, и е почувствала любовта, която ние даваме от сцената“, разказва актьорът.

Досега „Тигърчето Спас“ е гостувало на над десет фестивала у нас, стигнало е и до Америка. Екипът има планове за още гастроли зад граница. Постановката е на проф. Жени Пашова. Режисьор е Михаела Тюлева. Сценографията и куклите са на Ивелин Николов и Йордан Тинков. Музиката е на Николай Димитров.

Автор и видео – Даниел Димитров
Оператор – Борислав Бориславов
Монтаж – Валя Ковачева

/ХК/

About Даниел Димитров

Check Also

Ласло Гьондьор смесва конвенционалната красота с траш естетиката

Сред куклите е заспала мравка. О, вятър, не събаряй куклите. Отпуснала е сънена главица върху …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!