Home / музика / Лили Иванова: Живея тук и сега. Една любов в един живот не е последна

Лили Иванова: Живея тук и сега. Една любов в един живот не е последна

На 20 май, най-голямото име в българската поп музика излезе за втора поредна година на сцената на Народния театър. В залата присъстваха десетки представители на актьорската гилдия. По думите им текстовете на Лили звучат още по-силно, драматично и въздействащо от подиума на най-голямата ни сцена: „Ненужен спомен почука на вратата. Не отворих. Обичам тишината. Няма нищо, но можеше да има. Като в живота и цветовете на дъгата. Любов, която е подарък от съдбата. Една любов, един живот и надежда. Една любов в един живот не е последна. Беше спомен“.

Двучасовият концерт започна с друга от новите песни на Лили – „Два белега“, по музика на Огнян Енев. Това и всяко следващо изпълнение публиката изпращаше със ставане на крака, дълги аплодисменти и викове „Браво, Лили!“ и „Обичаме те“. Овациите бяха за „Чуй душата ми“, „Студ“, „Сълза“, „Ако спра да обичам“, „Искам те“, „Животът“, „Покруса“, „Бурната река“, „Този свят е жена“, „Невероятно“.

„Мисля, че достатъчно дълго ви пях, сега не е лошо и вие да попеете, заедно с мен“, каза Лили и запя „Щурче“. Искам да ви кажа, че много не ви чух да пеете, каза след това тя: „На следващата песен смятам, че ще се развихрите, защо я знаете. И коя е тя? Детелинки…“. Песента, която искаме сега да ви поднесем, я знаете до болка, искам да ви чуя, бяха думите й преди „Ветрове“.

Кулминацията на вечерта беше 13-минутна версия на единствената „вечна“ песен в репертоара на Лили Иванова – Camino (Камино/Път) и „Присъда“, песента, с която завършва всеки един от концертите пред последните години.

Португалската народна песен е единствената, която Лили Иванова не е спирала да пее от първия й запис, още през 60-те години. Феноменалното представяне на живо и многобройните успешни аранжименти правят Camino най-обичаната и искана от феновете песен, и една от емблемите на Лили като певица. В последните десетина години Camino звучи с дълга интродукция, която дава възможност за представяне на музикантите от групата.

В понеделник вечер, Лили Иванова излезе на сцената с елегантен черен гащиризон и блестящо светло сако. След една от баладите тя захвърли сакото и с типичното си чувство за хумор заяви „Няма повече да се събличам“. Тя изказваше благодарност на почитателите си след всяка песен, както и на музикантите от Li Orchestra. Това са Ангел Дюлгеров – китари и цигулка, и автор на всички аранжименти от програмата на Лили Иванова през последните 12 години, Орлин Цветанов – цигулка, Огнян Енев – пиано, тромпет и саксофон, Иван Йорданов-Чери – китари, Росен Ватев – ударни и перкусии, Христо Михалков – бас китара, и триото LaTiDa – бек вокали.

Сред гостите на концерта бяха президентът Румен Радев и премиерът Димитър Главчев. След събитието Лили Иванова получи от Радев почетния знак на държавния глава на Република България.

Концертът започна с 15-минутен документален филм от гастрола на Лили Иванова в Брюксел, състоял се на 6 март в зала Flagey.

Следващите концерти са във Велико Търново – 3 юни, Русе – 5 юни, Силистра – 6 юни, Хасково – 12 юни, Шумен – 2 юли, Варна – 4 юли, Бургас – 6 юли, Пловдив – 12 септември, Стара Загора – 14 септември, Плевен – 16 септември, Смолян – 12 октомври, Кърджали – 13 октомври, Пазарджик – 15 октомври, Враца – 18 октомври, Панагюрище – 14 ноември, Кюстендил – 18 ноември, и Сандански – 20 ноември. Кулминацията е на 14 декември в „Арена София“, където Лили Иванова ще пее за трети път от 2012 година насам и за втори път през последните 24 месеца.

/ДД/

About Даниел Димитров

Check Also

В „Страната на усмивките“ любовта отстъпва на дълга към родината

СОФИЯ,  02.06.2024 10:11  (БТА)  Това е една от най-великолепните оперети – и като музика, и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!