Home / музика / Соня Йончева: За мен е важно да съм на българската сцена в моите най-активни години, а не когато ще си казваме довиждане

Соня Йончева: За мен е важно да съм на българската сцена в моите най-активни години, а не когато ще си казваме довиждане

Спектакълът с участието на испанската оперна звезда Исмаел Жорди и пианистът Рубен Агуире в зала „България“ приключи с три биса, изправена на крака публика, викове „Браво“ и продължителни аплодисменти. След галата Йончева повече от час раздава автографи, снима се с почитателите си и разговоря с тях.

„Исках един много близък контакт с публиката. Исках да сме в един по-интимен формат – за да може хората наистина да влязат под нашата кожа и ние – под тяхната“, казва изпълнителката. През ноември е следващият „съкровен“ концерт, а през декември тя ще представи албума си Rebirth (Прераждане).

Соня Йончева пред БТА, в разговор с Даниел Димитров, минути след края на концерта – за емоцията, за изненадите, за испанската страст и за предстоящ проект с Добринка Табакова:

Г-жо Йончева, бихте ли споделила емоцията, с която премина този първи концерт от серията „Съкровени гласове“? 

– Почувствах се много добре, както винаги с българска публика. Имаше и много очакване, защото беше първият концерт от тази серия, но се получи точно както си го представях. Исках един много близък контакт с публиката. Исках да сме в един по-интимен формат –  за да може хората наистина да влязат под нашата кожа и ние – под тяхната.

Защо „Съкровени гласове“?

– Съкровен е наистина много мистериозна дума. Те може се да интерпретира по различни начини, но това е нещо интимно. Говорим за интимността, за нещо, което идва отвътре, в човешкото тяло. И понеже гласът е един инструмент, който за мен е възможно най-интимният и най близък до нашата душа, затова реших да кръстя този проект „Съкровени гласове“.

Въпреки обявената вече програма, да очакваме ли нови изненади, след изненадата с гостуването на испанската оперна звезда Исмаел Жорди?  

– Да, разбира се (Смее се – бел. а.). За жалост, Ервин отложи концерта (Световноизвестният уругвайски баритон Ервин Шрот трябваше да открие сезона на „Съкровени гласове“ – бел. а.) и ние успяхме да се организираме, заедно с Рубен и с Исмаел. Те бяха много мили, дойдоха директно от Испания.

Да Ви кажа честно, ние се видяхме един час преди рецитала. Това ни беше репетирането. И това беше за нас наистина една среща, която отнякъде дойде като гръм. И това е всъщност заради мен, защото аз съм толкова заета, и нямаше как да репетирам преди това. И двамата са страхотни музиканти.

Между другото, Рубен е един от най-добрите пианисти на сарсуела, и не само на сарсуела. Аз даже му казах, че сега ще го открадна за моите турнета и ще правим заедно музика. Той работи с най-различни фестивали в Испания и всички те искат да разберат как е минала тази програма, и да я вземат за техните програми – за в бъдеще. Така че, аз се радвам. Ние, по някакъв начин, заразяваме хората с една красива музика, с много близка до душата музика…

Имаше коментари, че Вие пеете с не по-малка испанска страст…

– Наскоро си правих ДНК текст и се оказа, че имам 10 процента испанско в мен (Смее се – бел. а.). И си казах – ето, значи, затова толкова ми хареса. Обожавам тяхната култура, уважавам техния начин да запазват своето, да го градят, да не го изоставят никога. Те са много горди, без да са шовинисти, но са и много отворени хора – към други народи. Между другото, много българи живеят в Испания. Аз лично също се чувствам много добре в Испания.

„Съкровени гласове“ ще има ли втори сезон?

– Да, ще има втори сезон – с едни страхотни артисти. Повечето от тях са наистина големи звезди, но още не мога да кажа кои са. Но пък ще видим какво можем да измислим, как може да обогатим програмата още повече, за да може този формат на рецитал, в който човешкият глас е наистина подчертан много ясно, да стане традиция в България. Това се надявам…

През декември отново ще имате концерт в София…

– Да, декември отново ще съм тук с проекта Rebirth. Това е последният ми диск, който направих за Sony. Сега ще има още един, който вече ще бъде наистина последен с тях. Това е музика от 15-и, 16-и и 17-и век. За мен това са хитовете на хората отпреди шест века.

За мен е важно, докато съм в моите най-активни години, да бъда на българска сцена, а не когато вече ще си казваме довиждане и пред пенсия, както се казва. Защото искам всички вие да сте около мен, в тази вихрушка. Моят живот е наистина много невероятен.

Да очакваме ли нов български проект?

– В контакт съм с Добринка Табакова – една страхотна българска композиторка. Тя е от нашата генерация, както се казва, и живее в Англия. Опитвам се да я убедя да направим нов проект заедно, който ще има изключително българско име и се надявам да стане. Сега изчаквам, защото тя ми сподели, че в момента има проблеми от семейно естество.

Тя е невероятна. А в Англия колко я обожават… Дори ми беше представена от дирекцията на Royal Liverpool Philharmonic Orchestra. Те ми казаха, че искат да направят проект между две българки в тяхната зала, заeдно с Доминго, моя съпруг (Доминго Хиндоян е главен диригент на филхармонията в Ливърпул – бел. а.). Така дойде идеята.

/ХК/

About Даниел Димитров

Check Also

Колумбийският виолончелист Сантяго Канон-Валенсия: Когато рисувам, оставям музиката да води четката

Той свири на виолончело от 4-годишен. Четвърт век по-късно, репертоарът му покрива всички класически творби, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!