Home / кинце / Карла Нието: Страст при всякакви обстоятелства  

Карла Нието: Страст при всякакви обстоятелства  

Тя е дъщеря на политик – Марина Гели, и на актьор – Рафаел Нието. Завършва испанска филология и драматично изкуство в Барселона, след което се мести в Мадрид. През 2007 г. дебютира едновременно на малкия и на големия екран. Първата й значима телевизионна изява е в сериала „Синдромът на Одисей“. Набира известност с кинопродукциите „Кафето, чисто или с жена“, „Тринайсетте рози“, „Съзнание“. Има участия и в театъра.

Животът на Карла Нието е интересен – заради семейството, стечението на обстоятелствата и умереността, с която гледа на тях. Успяла е да създаде свой свят, да докаже собствената си значимост и да стигне до върхове, които се превземат без монтаж…

Страст е думата, която най-често използва, докато лицето й говори с деликатна и много мила усмивка. От цялото й същество лъха спокойствие и свобода. Разговаря с почти приглушен тон, без от това да страда красотата на испанския език. Карла Нието е част от журито на кино-литературния фестивал „Синелибри“ (2023) с председател Уилям Болдуин.

Карла Нието – за израстването й в семейството на майка политик и баща актьор, за срамежливостта в живота и страстта в професията, за тишината и за любовта по време на работа, и за нейния път към съвършенството. И още: Кой е най-грешният мит за испанците и в какво се изразява щедростта на един каталунец. Коя е ахилесовата пета на испанското кино. Среща ли форми на фашизъм в днешния си живот…

За едно дете опасна ли е семейната комбинация от майка политик и баща актьор?

– В семейството ми, така се случи, че имаме политици, защото те са жертви на Гражданската война. Моето семейство е било много тормозено от режима на Франко. Слава Богу, никой от тях не е загинал, но, така или иначе, не е било хубав период, Затова, да бъдат политици, е нещо нормално…

Майка ми всъщност много харесва театъра и изкуството, и е израснала, заобиколена от театър, от всякакви видове изкуство. И политика.

Преди време казвате, че не искате да се връщате към темата за фашизма. Срещате ли форми на фашизма в днешния си живот?…

– Да, абсолютно съм против да се връщам. Но, за съжаление, срещам форми на фашизъм и днес. Даже много повече от това… Но, ако започна да говоря, ще бъде безкрайно, така че по-добре да спра…

Да се върнем към семейството и как се отрази то на Вашето възпитание и ценности като човек, не като актриса...

– Много, много неща съм взела от тях, защото имам невероятно семейство, което ме подкрепя в абсолютно всичко. Даже в момента нямаше как да бъда тук, ако не бяха моите родители. Защото ми гледат детето, а и знам, че го гледат добре.

Това, което съм научила от баща ми, е страстта към актьорската интерпретация. Страст при всякакви обстоятелства, независимо дали ти са получава или не ти се получава, но огънят трябва да бъде запазен. От майка ми съм взела упоритостта.

Споменавате черти от характера. Кой е най-грешният мит за испанците?

– Аз, понеже съм каталунка… За нас, каталунците, се казва, че сме много стиснати. Но това въобще не е вярно.

 В какво се изразява щедростта на един каталунец? 

– Много типично е за каталунците, че в началото всеки един от тях може да изглежда много студен. Но, влезеш ли му под кожата, е завинаги.

Казвате за себе си, че сте срамежлива? Това хубаво или лошо качество е? Често ли се срамувате от нещата около Вас?

– Не мисля, че е добро или лошо качество – да бъдеш срамежлив. По-скоро си срамежлив и това е всичко като усещане, което нося. Но нещото, от което мога да се срамувам е… (Замисля се – бел. а.). Това, по никакъв начин обаче, не засяга работата ми, защото, например, може много да ме е срам да отида и да си поговоря с някого, да поискам услуга или да направя нещо друго. В същото време, като актриса, нямам никакъв проблем да изиграя каквото и да е.

Какво означава тишината за Вас, като актриса?

– Тя означава всичко, защото може да бъде използвана във всеки аспект от живота. И особено за една актриса, и това тя да играе по-добре. Тишината е всичко…

Изпитвала ли сте любов по време на работа, но не към човек?

– Да, да, да… Със сигурност. На първо място, това е любовта към персонажа ми. Всеки път, когато правя нещо, обичам този персонаж и след като се заснеме определена сцена, просто е усещане за любов…

Коя е ахилесовата пета на испанското кино, което целият свят обича?

– Истината е, че е много трудно да направиш филм в Испания, ако не си подкрепян от някоя от платформите като Netflix или Amazon.

В същото време, когато имаш тяхната подкрепа, те ти се месят във всичко, казват ти какво да правиш. Месят се в креативните решения – кое да вземеш, какво да отрежеш и така нататък…

Сравнявате страстта си към актьорството със силата, която Ви е дало язденето на кон, когато сте била малка. Днес яздите ли? Намерихте ли нова такава страст?

– Започнах да яздя, когато бях много малка, в тийнейджърските ми години. Постепенно започнах да яздя по-малко и след това престанах, когато почина дядо ми. Бях на 13 години. С него си отиде тази част от живота ми, тъй като той имаше коне. Всичко беше свързано с него и някак си, когато умре страстта за язденето, се появи другата ми страст – към това да играя. Нямам друга страст в момента…

Как изглежда Вашият път към съвършенството?

– Аз не вярвам в съвършенството. Не смятам, че съм съвършена. Но това, което правя, е да се опитвам да съм по-добра, да съм по-добра като актриса, да търся нови начини да се предизвиквам и, в същото време, естествено, да съм по-добра майка.

Знам, че събирате чайове от цял свят. Кой е най-странният, които имате в кухнята си?

– Не знам дали е странен, но в момента правя една комбинация между женско биле (сладник) и лайка. Защото прочетох някъде, че е превенция срещу остаряването (Смее се – бел. а.). Истината е, че този вкус много ми харесва.

Страхувате ли се от остаряването?

– Не, нямам никакъв страх, но искам да изглеждам добре.

Съвсем скоро имате рожден ден, и то специален. Как ще го отпразнувате?

– Точно това си говорех с моята половинка – че като приключа снимките, които ми предстоят в Испания, ще отидем в Мексико, заедно с нашия син – някъде из Баха Калифорния (Най-северният щат на Мексико – бел. а.).

Като цяло, не държа да правя нещо специално, защото не съм голям фен на рождените дни. Няма значение този какъв е, а по принцип (Карла Нието е родена на 30 ноември 1983 година – бел. а.).

Как бихте продължила изречението „Аз съм човек, който обича…“?

– Моята професия, детето ми и семейството мм.

>>> Материалът е публикуван в bTVnovinite.bg <<<

About Даниел Димитров

Check Also

Саболч Хайду: Всеки ден получаваме малки дози щастие, но не го разпознаваме

Саболч Хайду – една от най-интересните личности на „София филм фест“ (2024), е и шеф …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!