Home / театър / Кабарето на Сатирата става изцяло политическо: „Долу народа!“

Кабарето на Сатирата става изцяло политическо: „Долу народа!“

„Освен злободневната актуалност на темите и персонажите, ние добавяме и чар, а на моменти чарът липсва в новините по телевизията. Защото твърде насериозно се вземат някакви неща, които могат да минават метър. Театърът всъщност, с това борави – теми, които са сериозни, по някакъв начин, да ги олекоти, да намигне към тях, да бъде актуален, но в същото време да мине метър“, казва пред БТА постановчикът Николай Младенов. Според актьора Константин Икономов публиката не бива да сравнява театъра с новините, макар че „понякога новините са голям театър“.

„Нашата цел е сатирата. Ние, през смях, осъждаме, критикуваме, казваме каквото имаме да кажем, изразяваме позиция… С една малка усмивка – крива или не дотам, но казваме това, което имаме да кажем оттук“, коментира актрисата Стела Ганчева. По думите на колегата й Любомир Ковачев това кабаре ще се превърне в зрелище, което трябва да бъде гледано от абсолютно всички политици – за да може след това да помислят върху това, което ще извършат за народа.

Боряна Пашева е автор на „Политическо сатирично кабаре „Долу народа!“. Режисьор е директорът на трупата – Калин Сърменов, който е и водещ на спектакъла, заедно с Александра Сърчаджиева. Сценичната среда е на Теодора Лазарова, хореограф е Татяна Янева, а музикален ръководител – Мартин Каров.

Участва голяма част от актьорския състав на Сатирата – Албена Михова, Албена Павлова, Александра Сърчаджиева, Александър Григоров, Ана Вълчанова, Асен Мутафчиев, Божидар Мицев, Георги Спасов, Деница Даринова, Димитър Баненкин, Добрина Гецова, Елена Атанасова, Живко Сираков, Илияна Колева, Ирина Първанова, Калин Сърменов, Красимир Куцупаров, Кирил Бояджиев, Константин Икономов, Любомир Ковачев, Маргарита Хлебарова, Мартин Желанков, Мартин Каров, Мартин Христов, Михаил Сървански, Николай Върбанов, Николай Луканов, Петър Калчев, Пламен Великов, Рада Кайрякова, Росица Александрова, Светлозар Начев, Симеон Гълъбов, Сотир Мелев, Стела Ганчева, Стефания Кочева, Теодор Елмазов, Явор Борисов, Данаил Николов, студенти.

Постановчикът Николай Младенов и актьорите Стела Ганчева, Константин Икономов и Любомир Ковачев – пред БТА, в разговор с Даниел Димитров: Има ли опасност кабарето в Сатирата да е по-малко интересно от това, което гледаме в новините по телевизията, с какво образите на политиците, които се пресъздават от сцената, превъзхождат самите политици. И още –  за новата музиката в кабарето, посланията и новите лица – и в кабарето, и в Сатирата.

Има ли опасност кабарето в Сатирата да е по-малко интересно от това, което гледаме в новините по телевизията?

Стела Ганчева: Много добър въпрос. Новините, които гледаме, са толкова интересни – понякога не са много цветни. Така че основното, което би ги разграничило, е, че ние, тук, на тази сцена, много ще се забавляваме, за разлика от новините по телевизията, които ежедневно ни се стоварват…

Николай Младенов: Има опасност при нас да стане по-интересно от новините от телевизията. Защото, освен злободневната актуалност на темите и персонажите, ние добавяме и чар, а на моменти чарът липсва в новините по телевизията. Защото твърде насериозно се вземат някакви неща, които могат да минават метър. Театърът всъщност, с това борави – теми, които са сериозни, по някакъв начин, да ги олекоти, да намигне към тях, да бъде актуален, но в същото време да мине метър.

Константин Икономов: Не мисля, че трябва да сравняваме театъра с новините, макар че понякога новините са голям театър. Мисля, че сме доста по-интересни от новините.

Как развихте темата тази година?

Николай Младенов: Темата е политическо сатирично кабаре. Ние от много години си мечтаем за такова, но някак си, може би, не сме били посмели да го направим. В тази дългогодишна канонада, с поредица от избори и с поредните избори, които са пред нас…

Ние сме и пред поредица от избори, които имаме в метафоричен план… Затова решихме да направим политическо кабаре – да вземем част от цветните персонажи, които са от новините, от улицата, от шоубизнеса, и да ги осмеем сатирично, да ги вплетем в едно кабаре, какъвто и жанра за такъв тип персонажи.

Едно кабаре е два часа и в него има много музика и много танц, и много хумор, и не можем да обхванем всички персонажи, които ни се иска. Но това е успешната формула на сатиричното кабаре априори – ние периодично можем да подменяме определени ситуации, определени персонажи. Пробваме. Някои не ни се получават и не крием, че не се е получило… И продължаваме напред.

С какво образите на политиците, които пресъздавате, превъзхождат самите политици?

Стела Ганчева: С това, че ние слагаме доста голяма капка усмивка в образите, които пресъздаваме, което се различава основно… Моята героиня се казва Лая Цолова. Така че аз оставям на зрителите да направят своите асоциации какво точно играя….

Нашата цел е сатирата. Ние, през смях, осъждаме, критикуваме, казваме каквото имаме да кажем, изразяваме позиция и така нататък… С една малка усмивка – крива или не дотам, но казваме това, което имаме да кажем оттук…

Любомир Ковачев: Според мен това кабаре ще се превърне в зрелище. Каня абсолютно всички политици да дойдат да го гледат и после да помислят върху това, което трябва да извършат за народа. И въобще, за тях има ли народ или няма народ, или по скоро те могат да си живеят без народ…

Моята роля не е кой знае колко значима – министър на земеделието. Имам малка поява, но ми е изключително приятно да бъда с този екип. Според мен в това сатирично кабаре „Долу народа“ се казват доста значими неща и доста верни неща, затова и на публиката ще й бъде много интересно. Ролята ми дава тази възможност да покажа на нашите политици какви са.

Музиката е неизменна част от това кабаре, дори стана негова запазена марка. Какво е новото тази година?

Николай Младенов: Тази година заложихме на българската музика. Заложихме на онази музика, която, по някакъв начин, носи романтиката на онзи мечтан от нас преход. Не искам да се изказвам като последна инстанция, но според мен този преход не се случи точно по начина, по който очаквахме всички ние, които го помним. Но музиката е намигане към това време. Защото тя, като че ли, остана най-чиста, най-романтична, най-искрена в желанията и намеренията си.

Константин Икономов: Моят образ в кабарето е образът на вокал, тъй като в Сатирата от няколко години имаме музикална група, която доста смело влезе в повечето проекти на театъра. Надяваме се, в бъдеще да влезе още по-застъпено в произведенията, които излизат на сцената.

В кабарето ще изпеем „Безнадежден случай“, „Приятели“ на „Фактор“, една песен на „Щурците“, „Леле, како“ на „Контрол“, „Мила ваканция“ на Росица Борджиева и още едно-две парчета. И, разбира се, песента, която Мартин Каров специално написа за това кабаре и тя се превърна в химн на Сатирата. Има една песен изненада, в която дори Калин Сърменов ще бъде вокал, при това водещ вокал.

Имате нови лица – и в кабарето, и в театъра…

Николай Младенов: Да, стартираме с няколко нови актьорски лица – Николай Луканов, Николай Върбанов, Илиана Колева, Живко Сираков, Любо Ковачев – това са млади артисти. Със сигурност, пропускам някого…

Новите лица в кабарето са много нови, защото в „Сатирично кабаре 3“ ще видим и част от политическия елит. Ще видим част от шоубизнеса. И разбира се, има момент на сериозна гражданска позиция вътре – в едно определено парче.

/ТС/

About Даниел Димитров

Check Also

„Шаферки завинаги“ – триумф на приятелството и за изневерите, които ни правят щастливи

СОФИЯ,  08.03.2024 11:56  (БТА)  Тази пиеса е триумф на едно приятелство, и то многогодишно. Знаем, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!