още новини >
Home / театър / Lavabo: Пречистване между ритуала и играта

Lavabo: Пречистване между ритуала и играта

„В представлението има разнообразие от теми, като особено място е посветено на чистотата и духовното пречистване. Това би трябвало да предизвика в зрителя негови лични преживявания – свързани с пречистването и какво точно означава то за него“, казва пред БТА Лукас Блаха.

„Искахме да направим нещо по-интимно, на по-специално място, защото харесваме жанра сайт-специфик. Намерихме едно перфектно място в Прага, наречено Kasarma Karlin. Там има празен басейн, където направихме представлението. То е посветено на пречистването на тялото и на душата. Изследвахме доста ритуали по този повод. Това са неща, които едно дете прави, докато е само в банята. Така че нещата са на границата между ритуала и играта“, разказва пред БТА режисьорът Яна Старкова.

„Забавно е да видиш различните хора и техните различни ритуали, свързани с всекидневната хигиена или с духовното им или душевно пречистване. Точно затова е и моето шоу – всеки от нас има нужда понякога да се изчиства физически или емоционално. И това е много важно за много хора – да станат свидетели на подобно нещо и да го правят със себе си от време на време“, допълва с усмивка Лукас Блаха.

„Интересно е, че хората понякога се смеят по време на цялото представление, а други остават сериозни през цялото време. Това, което наистина е интересно за мен, е, че различните хора виждат различни неща“, казва още той. Споделя, че най-интересният коментар за Lavabo е бил от негов приятел, който след едно шоу казва, че е толкова разтърсен и пречистен, и че това е променило неговия живот. Всичко това се е случило след много тежък момент в неговия живот. Представлението го е накарало да мечтае и по някакъв начин да изясни нещата със себе си…

Досега представлението Lavabo е участвало на няколко фестивала в Прага, сред които Czech Dance Platform и Сirkopolis. „Защото спектакълът е нещо средно между танц, физически театър и цирк. Самият Лукас е цирков артист и танцьор“, допълва Яна Старкова.

Разказва, че тя и екипът й са открили Swimming Pool в София чрез Czech Dance Platform: „Един от участниците там ни разказва за това място и на нас наистина много ни хареса. Свързахме се с хората тук и те ни поканиха да дойдем. Никога не сме играли на толкова красиво място – със залеза и цялата гледка към града и планината зад него“.

В творческия екип на Lavabо са още Ондрей Менушек, звуковият дизайн е на Давид Херциг и Кристоф Блабла, а светлинният дизайн – на Руфина Базлова, Онджей Менушек и Павел Урик.

Špatné divadlo (Лош театър)– организацията, която представя Lavabo, е чешка артистична група, основана от Яна Старкова, Ондрей Менушек и Якуб Ваверка. Те работят заедно още от следването си. Асоциацията има за цел да функционира като платформа, обединяваща известни артисти и изгряващи млади таланти, като им дава възможност да обменят опит помежду си и с културната общност. Фокусът е върху създаването на движенчески, танцови и съвременни циркови продукции, които представляват по-интимна алтернатива на масовата продукция в тези жанрове.

/ХТ/

About Даниел Димитров

Check Also

Да останем само приятели – хазарт, клише или реална възможност?

СОФИЯ,  02.11.2023 13:58  (БТА)   Доста е хазартно да предложиш на някой най-добър приятел да минете …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error: Content is protected !!