още новини >
Home / музика / Людмил Ангелов поставя рекорд

Людмил Ангелов поставя рекорд

По думите му авторите Игнац Фридман и Александър Михаловски са наследници на големия Фредерик Шопен. Продуцент на проекта е националният институт „Фредерик Шопен“, а премиерата е на 28 август, в рамките на фестивала Chopin and his Europe.

Според Людмил Ангелов има достатъчно интерес на младите хора към класическата музика. „Разбира се, борбата е много неравна. Класическата музика трябва да се срещне, така да се каже, на бойното поле, с всичко друго, което се промотира много масирано и с много средства за реклама“, коментира той. „Трябва да печелим младата аудитория и да напомняме за класическата музика – че тя не е нещо остаряло, скучно, недостъпно или неразбираемо. Мисля, че този мой диск представя музика, която е много приятна за слушане и доставя удоволствие. И би трябвало да бъде интересна на всеки интелигентен слушател“, казва още пианистът.

Людмил Ангелов пред БТА, в разговор с Даниел Димитров – за личния рекорд и избора на музиката в албума, за записите и представянето на проекта във Варшава, за рисковете да записваш непопулярни произведения, за интереса на младите хора към класическата музика и новите възможности за слушане.

Г-н Ангелов, как се постига такъв рекорд в класическата музика? 

– Постига се с желание, преди всичко. Разбира се, това предполага и много работа. Интересното е, че вторият от тези три диска е на запис, направен преди почти двадесет години. Чак сега се появи на бял свят. Това е изпълнение от концерт на живо, записано с двата клавирни концерта на Шопен за пиано и оркестър в Белград. Прекрасно е, че в крайна сметка колегите от симфоничния оркестър на сръбското радио са решили този документален запис да бъде издаден. Така че това е една параинвестиция в работа, докато другите два диска са наистина записани съвсем наскоро и се радвам, че беше поставен този своеобразен рекорд. Досега не ми се е случвало в една календарна година да излязат три мои компактдиска.

Къде бяха направени записите и с кого?

– Първият диск беше записан във Валенсия с моя колега и партньор като дуо, виолиста Румен Цветков. Записахме в тамошната консерватория, която има прекрасна зала. Това е нашият втори албум, в който има романтичен репертоар, руска музика. Беше издаден в началото на март и представен с концерт в Мадрид, който съвпадна и с празника 3 март. Събитието беше организирано от нашето посолство в испанската столица.

Третият диск, който излезе преди седмица, е един много дългоочакван от мен проект, за щастие. Отдавна имам желание да запиша тези произведения – мазурки. Всъщност,  това е интеграл на двама не толкова известни полски композитори, но пък музиката е наистина прекрасна. Като звукозапис това е световна премиера.

Авторите са големи полски композитори и пианисти, които се появяват в края на 19-и век като наследници на големия Фредерик Шопен. Това са Игнац Фридман и Александър Михаловски. В албума има общо 29 мазурки, което е цялото им творчество, посветено на този жанр – мазурката, типична полска музика.

Залагате на двама не много известни композитори, въпреки че са наследници на Шопен…

– Те, разбира се, нямат славата на техния голям предшественик, който е един от най-големите световни гении в музиката. Но пък и двамата са били изключителни виртуози, изключително големи пианисти. Бих казал, че за това време, са между десетината най-добри пианисти.

Фридман е обиколил целия свят с големи турнета. Роден е в Полша. Известен е като един от най-големите изпълнители на музиката на Шопен за всички времена. За щастие, има останали негови, макар и доста стари, записи, които са живо свидетелство за това какъв майстор е бил в интерпретацията на Шопен, и не само.

Александър Михаловски също е полски композитор и пианист. Той е, така да се каже, родоначалник на съвременната полска клавирна школа. Дългогодишен професор е в консерваторията във Варшава – също гений, известен като един от най-добрите интерпретатори на Шопен. Подобно на Фридман, е много талантлив композитор, който оставя след себе си прекрасна музика за пиано. Освен че изпълнявам тази музика, се надявам мои колеги да обърнат внимание и да я включват по-често в програмите си. Убеден съм, че публиката ще заобича много музиката. И самият диск има тази цел – да представи на широката публика едни по-непознати творби. Но, както вече казах, това е музика с изключителни качества,  много слушаема, много интересна и много емоционална.

Рисковано ли е да се издава такава музика?

– Определено може би има риск, защото това е продукт, който не е много продаваем. Естествено, широката  публика търси, купува и слуша музиката, която вече е позната – големите имена в класическата музика. Но мисля, че в публиката има хора с този интерес, с това любопитство. И предлагайки нещо, което поне засега е единствено на пазара, рискът значително намалява. Надявам се, че вече в тези по-нови времена на разпространение на музиката в интернет, записите ще стигнат до много повече хора…

Дискът е продуциран на националния институт „Фредерик Шопен“ и ще бъде представен с рецитал на 28 август, в рамките на фестивала Chopin and his Europe…  

– Да, идеята беше на националния институт „Шопен“, който е организатор на този много голям фестивал. Това е всъщност най-големият фестивал в Полша, на който акцент, разбира се, е Шопен, но се изпълнява и много друга музика. Стана така, че издаването на диска съвпада със самия фестивал, така че от института ме поканиха да изнеса този концерт. Там ще е официалната премиера.

Концертът ще бъде във Варшава, в голямата зала на полското национално радио, където са правени и самите записи. Музиката, която съм записвал, ще звучи на живо – в същата зала и на същия инструмент.

Освен на диск, албумът ще бъде качен и в платформи…

– Да. Това вече се случва с абсолютно всички нови дискове. Самият физически носител, разбира се, се продава, но има много по-малка територия, отколкото реално се случва в интернет, на всички големи платформи. Особено по-младото поколение ползва главно този начин на слушане на музика.

Какво е Вашето лично впечатление за интереса на младите хора към класическата музика?

– Мисля, че има достатъчно интерес. Разбира се, борбата е много неравна. Класическата музика трябва да се срещне, така да се каже, на бойното поле, с всичко друго, което се промотира много масирано и с много средства за реклама. Не е лесно мястото на класическата музика, особено в един такъв глобален свят, в който живеем. Но, определено,  мисля, че има много млади хора… Сега много повече млади хора се занимават професионално с класическа музика. Така че потенциалът на този сегмент от слушателите е добър и не е за подценяване. Главно, разбира се, на тях ще разчитаме.

Ако някой, образно казано, се, закачи покрай тях, също е чудесно, защото трябва да печелим младата аудитория и да напомняме за класическата музика – че тя не е нещо остаряло, скучно, недостъпно или неразбираемо. Мисля, че конкретно този мой трети диск за годината представя музика, която, както казах, е много приятна за слушане и доставя удоволствие. И би трябвало да бъде интересна на всеки интелигентен слушател.

В България да очакваме ли представяне на албума?

– Засега няма нищо планирано. Може би,по-нататък. Може би първо трябва да се уреди самото разпространение на албума в България.

– – –

Людмил Ангелов е роден на 27 юни 1961 г. във Варна. Завършва Държавната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”. Носител е на награди от международните конкурси „Шопен” (Полша), Palm Beach (САЩ), Piano Masters (Монте Карло), World Piano Masters Tour (Франция).

Популярен е на петте континента. Изнася рецитали, камерни концерти и е солиcт на реномирани оркестри, под палката на световноизвестни диригенти. Свирил е в Берлинската филхармония, „Музикферайн“ и „Щатсопер“ във Виена, „Концертгебау” в Амстердам, „Плейел” и „Гаво” в Париж, „Линкълн център” в Ню-Йорк, „Ла скала“ в Милано, „Алтеопер“ във Франкфурт, „Херкулес” в Мюнхен, BOZAR в Брюксел, KKL в Люцерн, Операта в Монте Карло, Цюрихската опера, „Аудиторио Насионал” в Мадрид, залата на Московската консерватория, Националната филхармония и Националната опера във Варшава, KBS в Сеул. Записвал е за фирмите RСА, Gega new, Pentatone, Danacord, Non Profit Music, Toccata Classics, Hyperion, Vela Records, ARIA Classics и Virginia Records.

Негов диск с творби от Шопен е удостоен от института „Шопен“ във Варшава с Grand Prix du Disque Chopin. През 2016 г. британската фирма Hyperion издава звукозаписната премиера на Концерт за пиано и оркестър oп. 3 от Мориц Мошковски, записан от пианиста с оркестъра на Би Би Си в Глазгоу.

Людмил Ангелов е признат като един от големите съвременни интерпретатори на Шопен. През сезон 1987/1988 г. той представя всички творби за соло пиано на композитора в цикъл от дванадесет рецитала, за което получава отличието „Млад музикант на годината“ в България. През 1999 г. изпълнява интеграла с музика на Шопен в Мадрид и други градове в Испания, а десет години по-късно представя отново Шопеновия интеграл в България и Испания. Той е чест гост на най-известните Шопенови фестивали, включително и фестивала „Шопен и неговата Европа“ във Варшава. През 2011 г. учредява фондация „Пиано екстраваганца“, която става организатор и продуцент на ежегоден международен музикален фестивал „Пиано екстраваганца“, посветен на рядко изпълнявани произведения от клавирния репертоар.

Преподава като почетен професор в НБУ, където ежегодно изнася и майсторски клас.

/АКМ/

About Даниел Димитров

Check Also

Соня Йончева: За мен е важно да съм на българската сцена в моите най-активни години, а не когато ще си казваме довиждане

СОФИЯ,  28.10.2023 10:30  (БТА)  За мен е важно, докато съм в моите най-активни години, да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error: Content is protected !!