Home / театър / Аутсайдерски – актьорът режисира, режисьорът играе

Аутсайдерски – актьорът режисира, режисьорът играе

„Аутсайдер“ бе липсващо заглавие от афиша в театралния сезон, и то във времена, в които твърде рядко се поема „риска“ със съвременна българска драматургия. Представлението в Yalta Art Room е „черен“ пърформънс, облечен в бяло.

Авторът Дина Маркова кани публиката да полети – буквално – в облаците на неизвестността с този разказ, засягащ някои „вечни“ теми. За търсенето и намирането, за изгубването и изцелението, за болката и любовта, за омразата и задкулисието, оплетени в циркови номера от хора, които далеч на са шутове, а жонгльори от най-висок клас…

В лазарет за душевно болни попада човек с неслучайното име Виктор – за да поведе една твърде лична битка с неизвестен за самия него край. Победата е условна, но удовлетворението – огромно. Въпреки безвремието, готово да го погълне, и фиксацията – като начин на живот, която среща по пътя си.

Актьорът Боян Арсов режисира, а режисьорът и автор на текста – Дина Маркова, играе една от главните роли. Тя е редом до Владимир Ковачев, който, за разлика от двамата си колеги, все още няма „Икар“, но би могъл да го получи – за изиграването на този многопластов и нелесен за пресъздаване персонаж.

В цялата лудница съвсем „адекватно“ стоят и заигравките с творчеството на певицата Мадона (Express yourself, don’t repress yourself), както и цялостната нескрита ирония с фетиши на днешния ден, които някои наричат нови ценности. И всичко това минава през душата, която е стон, която е камбана, която е в очите на дете, която е и обрулена, и мъртва, и все някак си оцелява…

В „Аутсайдер“ човекът-бъдещ победител търси друг човек, но всъщност търси себе си. Бяга от хората, за да попадне доброволно в затвора на собствената си „нормалност“. Презира анонимността само, защото за друг това е път към рестарт на живота.

Любопитно е, че пиесата е създадена като заключителен етап от първото издание на платформата „Зонг текст“. Това е проект на театър „Зонг“, организиран около провеждането на творческа лаборатория. Нейната цел е да  създаде условия за драматургични опити и създаване на експериментални съвременни текстове за театър, изследващи живота на младите хора в днешния свят.

В „Аутсайдер“ на сцената излизат още Мартина Кръстева, Захари Турманов, Александър Андреев/Павел Емилов.

Театър „Зонг“ е създаден през 2017 г. от Боян Арсов (актьор) и Дина Маркова (режисьор), като продължение на съвместната им работа в НАТФИЗ. Името на сдружението „Зонг“  идва от немска дума, която означаваща песен, а в театъра на Бертолд Брехт „зонговете” са песни с послание. Според създателите на родната формация името е препратка към това, че театър „Зонг“ има за цел да създаде духовно пространство за социално-ангажиран театър с фокус върху важни за съвременния човек, обществено-значими теми и проблеми.

>>> Материалът е публикуван в bTVnovinite.bg <<<

About Даниел Димитров

Check Also

Малкият принц става шапкар

Когато шапката е „погълнала“ слон. Или човек, или една цяла любов. Шапкарят е Малкият принц …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error: Content is protected !!