Home / театър / 37 клечки кибрит от живота на емигранта-болногледач

37 клечки кибрит от живота на емигранта-болногледач

Реката. Куклата-старец. Български. Немски. Английски. (Анти)глобализъм. Ръченица. Unacceptable. Снежина Петрова. В главната роля. На българска болногледачка в Германия.

„37 клечки кибрит“ е представление – ирония и агония едновременно, дар и проклятие. Вариант на живот, разказан със затворени очи, но с очите на истината. Едно преживяно (не)щастие на (не)възможността да бъдеш човек другаде, извън собствената си родна кочина. Когато драсваш първата клечка кибрит, без да предполагаш последствията – пожар или зловещо безразличие, все едно. Резултатът е разрушена психика, личност без лице, смрад. Но всичко е политически коректно…

„37 клечки кибрит“ е представление, за което не трябват субтитри, въпреки че ги има. Не е необходимо да разбираш немски, нито дори английски, защото животът на емигрантката Елена се усеща, въпреки думите, от езика на тялото, от вонята, от истерията, от израженията на лицата, от движенията на хората-автомати, от тяхната власт над безпомощността, която говори само на… български.

От екипа разказват, че „37 клечки кибрит“ жанрово се движи по ръба на криминалната история. Че е пиеса за социалните неравенства в западните общества, които обострят все по-интензивно отношенията между хората. Че  динамика заплашва да взриви свързващата ни социална тъкан и съвсем неслучайно заглавието реферира към „Малката кибритопродавачка“ на Андерсен.

Текстът е създаден от Здрава Каменова и Гергана Димитрова след поредица от техни интервюта с болногледачи и хора от агенции. Затова проектът им може да бъде наречен и документален театър, но само в сърцевината на своето създаване. Крайният продукт е гигантско зрелище, чудовищен разрез на действителността, преживяна от едно еленско сърце. Един титаничен фарс за човешкото достойноство, изигран на една съвсем малка сцена, в една „Топлоцентрала“.

Снежина Петрова и нейната сила. Да те разкъсва. И неудобството, което си приписваш, след като ти е разказала „нейната“ история. Тогава не искаш за плачеш, но сълзите напират. Страдаш, преди да си усетил болката. Напускаш себе си, преди да си емигрирал физически. „37 клечки кибрит“ е точно тази история – за съвършенството да умееш да мачкаш – без да се презираш, но и за презрението, което мачка да съвършенство. Само с едно драскане!

Екипът

Автори – Здрава Каменова и Гергана Димитрова
Участват – Снежина Петрова, Мануела Саркисян, Вероник Кинен/Невена Калудова, Нейтън Купър
Режисура и сценография – Бернхард Ойстершулте
Проучване, драматургия – Гергана Димитрова
Музика – Юлиан Стоичков
Кукла – Антие Тьопфер
Асистент режисьор – Карина Илиева
Асистент сценограф – Таня Неделчева
Превод на немски – Александър Зицман
Превод на английски – Александър Гюровски
Копродуценти – „36 маймуни“ (София) с TARTproduktion (Щутгарт), Fitz! (Щутгарт) и ТNL (Люксембург)

>>> Материалът е публикуван в bTVnovinite.bg <<<

About Даниел Димитров

Check Also

Малкият принц става шапкар

Когато шапката е „погълнала“ слон. Или човек, или една цяла любов. Шапкарят е Малкият принц …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error: Content is protected !!