Home / театър / Френски драматург рисува любовен квадрат с екстравагантни последици

Френски драматург рисува любовен квадрат с екстравагантни последици

„Успехът на моите пиеси се дължи на това, че разказвам истории, които са близки до всеки човек“, каза прочутият френски драматург, след като изгледа първото представление. „Обичам понякога да вкарвам малки елементи, които могат да предизвикат големи катастрофи. За тази пиеса такъв елемент е споменаването на Хирошима“, каза още той.

Черната комедия разплита сложен четириъгълник между две приятелски семейства.

„Двете семейства се оказват свързани, не само приятелски помежду си, и от това идва интригата. Това е тема, която едва ли е толкова нова, по-скоро става все по-открита. Хората започват да  възприемат тези неща не като табу, а като нещо нормално“, казва пред камерата на БТА актрисата Дария Симеонова.

„За мен беше много интересно, че става дума за стабилността на отношенията между двама души, независимо какво се случва, отвъд техните взаимоотношения и възможността да простиш, и доколко това заздравява една връзка, или напротив – кара я да се разпадне окончателно“, допълва тя.

Нейната героиня е съпруга и криминален адвокат, изключително отговорна жена, жена на реда, която обича справедливостта. “В хода на пиесата виждаме как целият този неин ред, който е изградила, дори в личния си живот, се разпада на парченца. Съответно, в нея се появяват неща, за които дори не е подозирала – като реакции и емоции. Всеки от другите персонажи има тайни, които тя разбира в хода на спектакъла. Това беше най-сладкото, но и най-трудното, защото през цялото време действието е наситено със събития за нейния персонаж. Оказа се голямо предизвикателство и най-вече много уморително – емоционално и дори физически”, разказва Дария Симеонова.

“Моят герой е една доста екстравагантна личност като мислене. Бих го определил като малко наивен и доста странен, човек, който се опитва да разбере себе си чрез другите и чрез взаимоотношенията си с тях, доста сложна и странна птица. Той е човек, който обича, и решава да провери любовта си по доста нестандартен начин”, казва Пламен Манасиев.

Старата истина е, че малките камъчета обръщат колата, но в случая понякога те могат да бъдат и полезни, разбира се, когато една малка лъжа остане такава и е за добро, смята актьорът. „Когато тя започне да се хиперболизира и да повлича след себе си нови и нови лъжи, тогава снежната топка става прекалено голяма. Пиесата е точно за тези, уж малки и невинни, лъжи, които много лесно биха могли да преобърнат взаимоотношенията на героите. Но, в крайна сметка, те се оказват някакъв катарзис”, коментира Пламен Манасиев.

„Когато започна да пиша една пиеса, почти винаги знам какво ще е нейното развитие до края. За щастие, всички мои пиеси са плод единствено на моето въображение”, казва Жан Пиер Мартинез.

В творческия екип на „Невинно малко убийство“ са също актрисата Надя Спасова, Надя Панчева е режисьор, Ясмин Мандели – сценограф, Милен Апостолов – композитор. Преводът от английски е на Михаела Кацарова.

Репортер и видео – Даниел Димитров
Оператор – Любен Младенов
Монтаж – Валя Ковачева

/ДД/

About Даниел Димитров

Check Also

За полета в сянката на огъня и за живота в кавички

Ако птицата е свобода, а единствената птица е прелитаща бомба, то накъде вървим? Какво се …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error: Content is protected !!