Home / музика / Rebel Rebel – бунтовник с алтернативна кауза

Rebel Rebel – бунтовник с алтернативна кауза

Фестивалът е Rebel Rebel, държавата е България, а изводът е най-вече един – че 33 години след промените има артисти, които са съумели да опазят духа си. Умеят да бъдат благодарни и са абсолютният пример за това, че, когато плуваш в свои води, имаш право да се гордееш с това и да очакваш заслужени аплодисменти.

БТА се срещна с част от участниците в Rebel Rebel 2022, които превръщат фестивала в началото на кауза, която не бива да спира. „Този фестивал е стъпка нагоре в живота на българската алтернативна музика“, коментира Гриша от Saint Electrics.

Пенко от Soundprophet допълва: „Този фестивал представлява една мечта, която осъществихме заедно с Projector Plus. Основната роля е на Деница Славова, която е основен организатор. С този фестивал се получава една общност от българската алтернативна сцена и банди, които създават нещо значимо“.

Калоян от Ali дава най-точното описание на формата: „Това е фестивал на независимата, китарна, немейнстрийм, алтернативна, инди музика – стара, нова, повлияна от 90-те и след това. Това ме връща към годините, когато бях по-млад, във Варна… Тогава имаше хиляда групи. Всички живеехме и горяхме, творихме… И тези времена сякаш бяха изчезнали и отминали. За съжаление, в момента няма платформи, които да промотират този тип музика, затова този фестивал е събитие“.

На снимката горе – Der Hunds

„Вдъхновен съм от участието на всички банди в този фестивал и от това, че музиката, която ние правим, може да бъде споделена на това хубаво място“, казва Никеца (Nikèca & band).

„Участваме, защото тук са най-яките хора, най-готините, най-интелигентните, най-будните, най-усмихнатите, и хората, които знаят, че от тях зависят много хубави неща. Това е нещо като българския Woodstock“, казва Иван от Hellion Stone.

Васил от Ме Аnd My Devil е категоричен, че колкото повече такива фестивали има и колкото повече такива поводи има, винаги е добре дошло. „За скромното време от 32 години, все пак мисля, че съм част от този живот в София, и това е една от причините да участвам на този фестивал“, казва Нуфри (Jasmine Whale).

Мартин от Ме Аnd My Devil пък дава най-краткото и точно обяснение за присъствието си на Rebel Rebel: „Участваме на този фестивал, защото имаме свободна мисъл“. /ДД/

About Даниел Димитров

Check Also

Колумбийският виолончелист Сантяго Канон-Валенсия: Когато рисувам, оставям музиката да води четката

Той свири на виолончело от 4-годишен. Четвърт век по-късно, репертоарът му покрива всички класически творби, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!