Home / книжици / Феята, която искаш да доближиш

Феята, която искаш да доближиш

Пред БТА художничката разказва за своя проект, който на идейно и концептуално ниво е плод на работата й по време на творческа резиденция в Латвия.

В последните години Мила се интересува не просто от това да илюстрира чужд текст, а се опитва да създаде свои творби. Миналата година издава в много малък тираж първата си книга за деца – „На път“, под формата на комикс. По това време участва и в резиденция, в Рига, посветена на комиксите. В рамките на месец работи по своя личен проект, където няма поставени никакви ограничения. „Първоначално, имах друга идея, но тъй като съм майка на отскоро 5-годишно момиченце и това беше първата ни сериозна раздяла, се насочих към нова идея, която тогава реализирах“, разказва Мила Янева-Табакова.

„Имах възможност да се посветя от друг ъгъл на тези състояния, през които минават повечето хора, които стават родители. Спрях се на пет емоции за първите пет години, които представям по хумористичен начин, отново чрез визуален разказ. Става въпрос предимно за отношенията между майката и детето, но има намесени и други герои“, допълва авторката.

Всичко започва още, докато майката е бременна, но петте състояния не са напълно конкретизирани. „По-скоро се развиват като истории, в които читателят може да припознае себе си“, допълва Мила. Едното състояние е свързано със страха и безпокойството, другото – че не сте отделими, но всъщност сте отделни хора и това няма как да се избегне. Има го и състоянието на яд, който нямаше как да скрия, защото всички родители се ядосват на децата си – за малки или големи неща. Има го и състоянието на отговорност, която понякога ти идва в повече, както и вината от това, че си се ядосал.

„Има ги и най-хубавите състояния – от хубаво прекараните мигове с детето, когато у него виждаш неща, за които вече си се затворил“, обобщава Мила Янева-Табакова.

Героите са двама – майката и детето – но го има и героя на таткото, в опит да помогне на майката, с нейните отговорности, да ги сподели.
Всъщност, другите герои са малко по-абстрактни, но те също помагат на майката.

„Тази книга е много лична. Тя е нещо лично, което аз имах нужда да пресъздам и да излезе от мен. Не е насочена към някаква конкретна аудитория“, казва авторката на „Първите пет“. Това е проект, с който се опитвам да отпразнувам тези първи пет години, допълва тя. Категорична е, че не би казала с лека ръка, че е книга за деца. „Макар че, когато я показах на моето дете, тя имаше интересни въпроси“, посочва Мила Янева-Табакова.

Мила Янева-Табакова е завършила специалността „Книга, илюстрация и печатна графика“ в Националната художествена академия (София), магистър е по специалността „Комикс и илюстрация“ в LUCA School of Arts (Брюксел). Работи в сферата на илюстрацията, комикса и оформлението на книгата, върху свои авторски произведения, както и съвместни като част от колектив „Чарк” и платформа „Ти-ре“ или за различни кампании, свързани с образование на деца и превенция от насилие. Нейни са илюстрациите на книга като „Пук!“ на Валери Петров, „Олив Китридж“ на Елизабет Страут, „101 далматинци“ на Доуди Смит, „Щастливия принц“ на Оскар Уайлд, „Отнесени от вихъра“, „Морис, или къщичката на рибаря“ от Мери Шели и „Изчезналият Лейсън“ на Маргарет Мичъл, „Нетактичност“ на Амина Кейн, „Земното кълбо се върти“ на Гъртруд Стайн.  /ДД/

About Даниел Димитров

Check Also

Биографът, който не вярва на биографии

Той започва да чете биографии, когато е на осем. Днес е признат за един от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!