Home / Uncategorized / Двама световни изпълнители гостуват за премиерата на „Летящият холандец“

Двама световни изпълнители гостуват за премиерата на „Летящият холандец“

„С режисьора Пламен Карталов работихме много добре. Той е такъв музикант! И знае всичко за оперите на Вагнер. Поставил  е целият вагнеров „Пръстен“ с български изпълнители – това е невероятно“, коментира баритонът Маркус Маркварт, в ролята на холандеца. От 22 години той пее в ансамбъла на операта в Дрезден, но отделно от това се изявява в Миланската скала, в Торонто, във Виенската държавна опера…

„За мен никога не е имало значение дали операта е малка или голяма. Важно е да има добра атмосфера и да работя с хубави хора. Пял съм във всички големи световни оперни театри. За мен е важно, особено сега, да бъда добре приет, да се чувствам добре и да се представя по най-добрия начин. Затова обичам да идвам тук и го оценявам“, казва Курт Ридъл. Прочутият бас е в ролята на Даланд, норвежки моряк.

ОПЕРАТА И ЕЗЕРОТО

„Хубаво преживяване е да пееш навън, под открито небе, сред красива природа. Много пъти съм пял под звездите и наистина бях удивен от това, което виждам тук. Винаги е хубаво да си в нова страна и на ново място. И винаги това е приключение, защото не знаеш каква ще е акустиката, къде ще бъде оркестърът и дали ще имаш добра връзка с диригента. Но, както се видя, тук ще имаме пряк контакт. Освен това, ние ще можем да го следим от един голям екран. От репетициите досега се видя, че това работи“, разказва Курт Ридъл.

„Преди няколко дни моят агент ми се обади и ме попита дали бих пял в „Летящият холандец“, в София. Аз казах: „Разбира се!“, защото никога не съм бил в България. И това ще е голямо преживяване за мен. Особено заради сцената и езерото, и това е фантастично“, казва Маркус Маркварт.

НОВИЯТ ПОГЛЕД НА ПРОФ. КАРТАЛОВ ПРОМЕНЯ ЛИ СЪЩНОСТТА И ДУХА НА ОПЕРАТА?

„Не, категоричен е Маркус Маркварт. Защото той знае всичко за операта. Това просто е друг поглед. Не променя всичко наопаки, а просто има друга гледна точка. Което е съвсем малка промяна“.

„Неговият поглед и въображение са наистина много любопитни за мен, тъй като досега съм участвал в шест различни продукции на „Летящият холандец“. Карталов ми даде нов поглед, който предполага да не си толкова човек, а по-скоро дух или нещо като дух, през който минават човешки емоции. Карталов има кинематографски поглед, което наистина е интересно“, продължава Маркварт.

РОДИНАТА НА БОРИС ХРИСТОВ, ГЯУРОВ И ГЮЗЕЛЕВ

Курт Ридъл не крие вълнението си, че идва в страната на своя идол – Николай Гяуров. „Толкова много съм пял с него – във Виена и навсякъде по света, както и с Никола Гюзелев. Веднъж, дори, когато Борис Христов не можеше да пее в Атила, аз пях вместо него. Затова за мен е чест и голяма радост да съм тук, в този голям дом на великите басове, от които получих признание и уважение. Затова да дойда тук, е като да си дойда у дома“, казва още Курт Ридъл.

Той работил и с Анна Томова-Синтова. „Познаваме се от много години. Тя е голяма певица. Както и Гена Димитрова. Моят дебют в Миланската скала през 1983 година беше в „Турандот“ с Гена Димитрова. Така че винаги съм имал връзка най-големите български изпълнители“.

Маркус Маркварт досега не е имал професионален допир с български артисти. „Но знам кой е Борис Христов, например“, казва той. „Най-хубавото, е че всички хора – колегите, на сцената и извън нея, са толкова хубави хора. Това ме кара да се чувствам много уютно“, допълва той и не крие желанието си отново да се върне в България.  /ДД/

About Даниел Димитров

Check Also

Вероника Тодорова

За красивия път от Дебнево до 170 концерта на година

За нея Дебнево означава свобода, акордеонът е божественото, Германия свързва с работата, България –  с …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!