Home / театър / Жени на ръба на Creve Coeur

Жени на ръба на Creve Coeur

„Това е един мъжки спектакъл за всички кризи, които можем да наблюдаваме в женските характери“, казва пред БТА режисьорът Здравко Митков.

Албена Колева, Ева Тепавичарова, Параскева Джукелова и София Бобчева влизат в образите на очарователните и ексцентрични героини в тази едновременно забавна и тъжно-романтична история за това колко хубаво е да си направиш пикник край езерото в една жарка юлска неделя… „Актрисите вложиха много труд, опитаха се да се „разберат“ с характерите на Тенеси Уилямс и от това актьорско сътрудничество се получава един добър резултат“, коментира Митков.

„Когато стане дума за жените в пиесата на Тенеси Уилямс, много трудно може да се говори само за моя герой. Защото това е една много интересна съвкупност от женски съдби, които се преплитат по много особен начин“, казва Ева Тепавичарова.

„Моята героиня се казва Софи, тоест тя е моя адашка. За първи път ми се случва да играя в пиеса с моето име. Тя е доста различна от мен, говори на немски – език, който аз не владея, поради което ми беше много трудно. Също така е малко луда, което също ми беше много трудно. Тя е много самотна… Интересна е като персонаж. Така че за мен е предизвикателство да се справя с тази Софи“, разказва София Бобчева.

„Това, което ме вдъхновява в образа, е, че Хелена Брукмайер е едно същество, което е много по-различно от мен, много по-обрана, изключително различна като мислене и се надявам да съм успяла да се вмъкна в тази кожа“, допълва Ева Тепавичарова.

В спектакъла Creve Coeur е не просто мястото за неделния пикник, а нещо като събирателен образ на човешката нужда от комуникация и споделеност. Прагът, до който все не успяваме да стигнем. Плъзгането по ръба. Играта по острието на бръснача. Неизвестността, неизбежността и възмездието на всеки един живот, събиран и доведен до тоталното неразплитане на кълбото от нерви, които хабим ежедневно, с всяко ново начало…

„Тази пиеса на Тенеси Уилямс наистина не е от най-известните, но аз намирам в това предимство Защото предлагаме на публиката непознати текстове Що се отнася до качеството на драматургията, то е толкова добро, колкото е в най-популярните му пиеси. Както винаги, Тенеси Уилямс се занимава с проблема за човешкото крушение за човешките катастрофи за самотата, като всичко това минава през една интелигентна призма на един характерен за него хумор.  Някои наричат този хумор черен. Самият Тенеси Уилямс нарича себе си клоун. Аз мисля, че някъде по средата трябва да се спрем, за да разберем кое прави привлекателни пиесите на Тенеси Уилямс“, обобщава Здравко Митков.

„Чудесна неделя за Creve Coeur“ е 1104-та премиера на Народния театър. Сценографията и костюмите са на Петър Митев, музикалната картина е създадена от режисьора. Тенеси Уилямс пише пиесата след огромния световен успех на пиеси като „Трамвай „Желание“, „Стъклената менажерия“, „Котка върху горещ ламаринен покрив“, „Татуираната роза“ и „Царството земно“.

/ДД/

About Даниел Димитров

Check Also

Режисьорът Стоян Радев: „И ние играем Ромео и Жулиета“ – през конфликта между драматични и куклени актьори

СОФИЯ,  10.05.2024 11:12  (БТА)  Конфликтът Монтеки-Капулети се разказва през конфликта на драматични и куклени актьори. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!