Home / култУРА / „Пепеляшка“: Магията е в нас, когато искаме да простим или да обичаме

„Пепеляшка“: Магията е в нас, когато искаме да простим или да обичаме

Софийската опера разказва историята за малкото бедно момиче, което се превръща в принцеса. Животът на Пепеляшка обаче е леко видоизменен – тя живее с доведения си баща и неговите дъщери, няма я и добрата фея. Вместо нея действието ръководи магьосникът Алидоро, наставникът на принц Рамиро.

„Разказваме тази приказка с чувство за хумор и вълшебството, което не съществува, защото Алидоро прави нещата просто да се случват в живота – без да има магия, тикви, феи и разни други интересни приказни неща“, разказва пред камерата на БТА режисьорът на спектакъла Вера Петрова.

„Магията е в самите нас, или поне Росини така ни го вменява, особено когато решим да простим и когато искаме да обичаме“, казва още тя.

Всеки от героите в „Пепеляшка“ има свое собствено яйце. И това е неговото мини жилище, в което са неговите  мисли, чувства и идеи. И постоянно героите се опитват да си разменят яйцата. Защото всеки иска да влезе в кожата на другия… Накрая, на самия финал, тези прекрасни яйца се превръщат в едни разцъфтяващи цветя. И прошката, която Пепеляшка дава на своите сестри и на своя пастрок, разцъфтява в една цветна градина…

Сценографията е на Боряна Ангелова, костюмите са на Християна Михалева-Зорбалиева. Диригент е Жорж Димитров.


На 6 февруари в спектакъла дебютира Иржи Брюклер – в ролята на Дандини. Чешкият баритон стъпва за първи път на сцената на Софийската опера, за разлика от неговата сънародничака – мецосопраното Естер Павлу – в ролята на Пепеляшка. Ще им партнират Хрисимир Дамянов  принц Рамиро, Николай Павлов  Дон Манифико, Милена Гюрова – Клоринда, Благовеста Мекки-Цветкова  Тисбе, и Стефан Владимиров – Алидоро. Всички те са от оригиналния състав на представлението, чиято премиера е през 2013 г.

Репортер и видео зад кулисите – Даниел Димитров
Монтаж – Валя Ковачева

Кадрите от спектакъла са предоставени от Софийската опера.

About Даниел Димитров

Check Also

Режисьорът Александър Мутафчийски: „Славеят“ дойде в момент, когато се бяхме изгубили, за да ни покаже пътя

СОФИЯ,  19.03.2024 12:24  (БТА)  „Славеят“ дойде в момент, когато се бяхме изгубили – за да ни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!