Home / кинце / Искам да живея в приказка на осъзната споделеност

Искам да живея в приказка на осъзната споделеност

София, 23 януари /Даниел Димитров, БТА/ Тя все още е като момиче, с приказното име Алиса. Носи свободата да живееш, както искаш. Смехът й звучи с детска чистота и заразяваща топлина. В гласа й има увереност и много любов, когато говори за неща като споделеност, заедност и помощ.

На тази млада дама и актриса е поверен един от най-обичаните български образи – във филма „Петя на моята Петя“. Алиса Атанасова е Петя Дубарова – оригиналът, която във филма на режисьора Александър Косев е поставена в контраст и съизмеримост с „преродената“ Петя Дубарова (ролята се изпълнява от Александра Костова).

Присъствието на Алиса на екрана е по-особено. Тя се появява като тънка червена линия, като контрапункт между вчера и днес, като бриз – с ефирното си присъствие, като отделна приказка в приказката за Петя Дубарова, като втори глас и ехо от една прекършена съдба, от нейната мъдрост и харизма, невинност и вина – едновременно оплетени в един 17-годишен човешки живот…

Алиса Атанасова пред БТА – за думата на днешния ден, отнесена през творчеството на Петя Дубарова, за разрушаването на митовете, за баща й – популярният български актьор Атанас Атанасов и бащините съвети, и за приказката, в която иска да живее самата Алиса.

– Предлагам да започнем с любимото Ви стихотворение от Петя Дубарова…

Алиса Атанасова: Нямам само едно любимо стихотворение. В различни моменти откривам и харесвам различни неща, и това я прави още по-специална за мен. Защото има дума за всяко време и място, за всеки момент от живота…

– А коя е думата на днешния ден?

А. Атанасова: По-скоро, това се отнася за цял период от живота ми и е прошка – дума от нейното последно стихотворение. („Измамена / Младост / Прошка / Сън / Спомен / Зад стените на голямата къща / ТАЙНА“ е последната бележка, оставена от Петя Дубарова – бел. а.)

– Разрушават ли се митове за Петя Дубарова в „Петя за моята Петя“?

А. Атанасова: (Замисля се – бел. а.) Не знам дали се разрушават митове, но със сигурност се дава друга гледна точка по отношение на това как можем да я възприемаме, как да се доближим до нея, да я свалим от пиедестала и да я усетим повече като човек, като една от нас.

– Трябва ли да сваляме от пиедестала човек, обичан от цяла България?

А. Атанасова: Не говоря за накърняване на спомена за нея или образа ѝ. Казвайки пиедестал, имам предвид, че ние не смеем да доближим идолите, които издигаме на пиедестал. Не смеем да ги заговорим или да влезем в диалог с тях. И като че ли се отстраняваме и отдалечаваме все повече от тях.

Това, което правим с този филм, е да приближим себе си към Петя, да намерим място и повод за диалог, и какво би казала тя днес. Защото, когато един идол е на пиедестал, някак си не му се дава възможност да говори, просто си седи там като фигура…

– Вие самата открихте ли нещо за себе си чрез образа на Петя Дубарова?

А. Атанасова: Да. Бих казала, че открих в себе си по-широко поле на толерантност и на разбиране към неща, които преди съм осъждала, най-общо казано.

– Вашият брат участва във филма, но интересно е какво каза Вашият баща за участието в „Петя на моята Петя“?

А. Атанасова: (Смее се – бел. а.) Той винаги е много сдържан в своите реакции и оценки. Поздрави ни и мисля, че филмът му допадна.

В нашето семейство нямаме традиция да анализираме надълго и нашироко кой какво е свършил, как го е свършил, и да си даваме насоки един на друг. Татко просто каза: „Добре! Добре свършена работа. На добър час!“.

– Вслушвате ли се в съветите на баща си по принцип?

А. Атанасова: Разбира се, че надавам ухо на нещата, които ми казва. Но има и друг момент – с времето човек развива своя вкус и стил. Макар да го уважавам и харесвам безкрайно като актьор и режисьор, понякога всеки от нас има своите различни представи за това, което харесва. Затова се случва да влизаме в спор, вместо да си искаме съвети.

– Във филма си партнирате с много от най-добрите ни актьори, които, със сигурност, познавате преди това. Някой изненада ли Ви на терен?

А. Атанасова: Моите сцени бяха с Александра Костова, която аз обожавам. Тя е прекрасен партньор, затова и по време на снимките най-вълнуващото време беше с нея.

Нямах досег с почти никой друг от актьорите. Но беше неимоверно удоволствие да се срещна с Албена Павлова и да бъда около всички тези актьори, да ги наблюдавам и да се уча от тях.

– Вече имате театрални роли, но след „Петя на моята Петя“ – театър или кино?

А. Атанасова: Определено, моето любопитство е в посока кино. Пък и не се занимавам с театър в България, той остава на по-заден план.

– С какво се занимавате в момента?

А. Атанасова: Не живея в България, така че всичко около мен в момента е в процес на промяна. Последно, снимах един сериал в Германия, но се занимавам и с много други неща. Разпръсквам енергия и сили в различни области (Смее се – бел. а.).

– Алиса е едно приказно име. В каква приказка иска да живее Алиса Атанасова?

А. Атанасова: (Замисля се – бел. а.) Много хубав въпрос (Смее се – бел. а.). В каква приказка… Приказка без край… Въпреки че всеки край носи в себе си усещане за постигане, за довършване и за удовлетворение.

Искам да живея в приказка на осъзната споделеност, на заедност, на постигане на красиви неща. Мисля си, че днес това, което ми липсва, е заедността – независимо дали е в малки групи или в огромни социуми. Трябва да се стремим да се подкрепяме и да създаваме общности, които заедно да постигат нещо.

Разединението, което в момента съществува по всеки един параграф, ме кара да се чувствам доста дискомфортно. Затова искам да живея в приказка, в която повече си помагаме и по-малко се спъваме един друг.

– – –

Алиса Атанасова е възпитаничка на проф. Пламен Марков в НАТФИЗ, завършва образованието си през 2013 г. Участвала е в постановките „Хоровод на любовта“, „Любовта на Анатол“ и „Самолетът закъснява“ в „Сфумато“, „Гео“ в Народния театър, „Дванайсета нощ“, „Том Сойер“ и „39-те стъпала“ в „Зад канала“. Живее в Германия, където я изпраща любовта и желанието за нещо ново. Дъщеря е на популярния български актьор и преподавател в НАТФИЗ Атанас Атанасов, в същата академия преподава и майка й Десислава Стойчева. Алиса е внyчка на легендите в българския театър – Виолета Бахчеванова и Васил Стойчев.

„Петя на моята Петя“ излиза през 2022 г., когато се навършват 60 години от раждането на Петя Дубарова. Филмът е сниман за по-малко от месец, изцяло в Бургас, от оператора Иван Вацов. Много от актьорите, които участват, са родени и свързани с морския ни град, включват се и близо 500 местни жители като статисти. Участват още Албена Павлова, Юлиян Вергов, Васил Банов, Емил Марков, Моньо Монев, Орлин Павлов, Алена Вергова, Ясен Атанасов, Александър Милчев. Сценаристи са Нели Димитрова и Валентина Ангелова, а продуцент е Николай Урумов. /ДД//АКМ/

EZ 13:22:31 23-01-2022
AK1317EZ.005

About Даниел Димитров

Check Also

Красивият плевел Мак

В царството на човеците има различни истории – за доброто и лошото, за красивото и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error: Content is protected !!