Home / радостта от живота / „Светът на Мария“ – малкият свят на големите надежди

„Светът на Мария“ – малкият свят на големите надежди

София, 23 декември /Даниел Димитров, БТА/ „Светът на Мария“ е стъпка напред за всяко развито общество. И това е не просто стъпка напред в цивилизацията, в днешната условна нормалност или в онова, което сме виждали по филмите. „Светът на Мария“ е царство на обичта и надеждата, работилница на живота и негов оазис, лишен от безсмисления бяг, на който сме свикнали.

За щастието да работиш, да бъдеш полезен и да си наистина интегриран, може да говори всеки един от семейството на Мария. И това може да е сбъднатата мечта на всеки работодател, защото моделът е ясен, правилата са лесни, и дори са описани в „лесно за разбиране помагало“. И когато подишаш от въздуха на тези хора, разбираш, че той няма как да бъде отровен, защото е съхранен – от силата на желанието да бъдеш полезен и от детето във всеки от тях.

Коледното настроение от дни владее дневния център. Във всичките му ателиета се създават подаръци, които се предлагат в онлайн магазин. „Всеки, който смята, че трудът на хората с интелектуални затруднения трябва да бъде оценен, може да си купи от нашите продукти, защото събраните средства подпомагат цялата ни годишна дейност“, разказва пред камерата на БТА Миряна Маламин-Сирийски, програмен директор на фондация „Светът на Мария“.

Освен че се занимават с правенето на сувенири, всички младежи се включват и в много други дейности през свободно време. Венко, например е много добър в миенето на чинии. Затова е ангажиран в кухнята на центъра. „Надяваме се, скоро да му намерим работа, защото уменията му много бързо се развиват“, допълва Миряна Маламин-Сирийски. Венко обожава да свири и на акордеон, затова понякога се получават неформални хора, в които се включват всички.

Тази година „Светът на Мария“ реализира проект за българска поезия, заедно с актрисата Ива Тодорова. Вдъхновението идва миналата Коледа след онлайн среща с „Поетите“. В театралните занимания с Ива съвсем спонтанно се откроява огромния интерес към поезията. И не само интерес, а както казва и самата Ива – вътрешен усет, който тези хора имат за ритъма и за стиха.

Оказва се, че всеки има любимо стихотворение. „Ива им помагаше да открият себе си през това, че могат да представят поезия“, коментират от центъра. Пред БТА Сабина рецитира „Хубава си, татковино“ на Петко Славейков, Бианка декламира „Ти ли си мале, тъй жално пела…“ от ботевата поема „Майце си“, а Боряна – вапцаровото „Ето – аз дишам, работя, живея…“ („Вяра“).

„Светът на Мария“ е фондация, учредена в обществена полза, през февруари 2012 г. в град София от семейството на Мария – млада жена с интелектуално затруднение. Съгласно официалните данни, хората като нея у нас са 46 000, от които 8 000 живеят в София. Мисията на „Светът на Мария“ е да подобри качеството на живот на хората с интелектуални затруднения и техните семейства, както и да подпомага личностната им реализация чрез осигуряване на достъп до качествени услуги, развиващо обучение и подходяща трудова заетост. /ДД
/ЕХ/

AV 14:22:01 23-12-2021
EH1417AV.001

About Даниел Димитров

Check Also

Рецепти за щастие от виртуалната трапеза на Милена Димитрова

Милена Димитрова е български журналист, пътешественик и кулинар, но най-вече – обаятелна личност. Носител е …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error: Content is protected !!