Home / театър / Блясъкът на Кремълския балет

Блясъкът на Кремълския балет

Държавният Кремълски балет гостува в зала 1 на НДК с три свои спектакъла, по покана на „Жокер медия“. Първият след пандемията гастрол на руска трупа в чужбина бе истинско пиршество за сетивата – заради цялостната хармония, изяществото и красотата, представени на най-голямата българска сцена.

Музиката на Чайковски, десет тона пищен декор, стотици костюми и 70-членен екип – това е само сухата статистика зад приказния свят на „Спящата красавица“ и „Лебедово езеро“. Свят, пресъздаден от танцьори с невероятна техника и подобаваща емоционалност, и впечатляваща, граничеща с изумителността екипност.

Публиката възнагради с продължителни аплодисменти артистите, сред които бяха блестящата примабалерина Екатерина Первушина, заслужилата артистка на Руската федерация Ирина Аблицова, примата Олеся Росланова, и неизменно – талантливата, 15-годишна българка Ивана Харизанова – като принцеса Флорина в „Спящата красавица“.

„Тя е едно много способно момиче. Много добре се вписа в нашия колектив на репетициите“, каза в интервю за БТА проф. Андрей Петров, народен артист на Руската федерация. Той е художествен ръководител, главен балетмайстор и създател през 1990 г. на Кремълския балет.

В Лебедово езеро проф. Петров е запазил класическата версия на балета, създадена от големите руски хореографи Мариус Петипа, Лев Иванов и Александър Горски. Петров обаче е добавил свързващи фрагменти в името на целостта на представлението. С  нова хореография е четвъртата картина.

Спящата красавица, другата перла от класическия репертоар, за първи път се играе на сцената на императорския Мариински театър в Санкт Петербург през 1890 г. И вече втори век ред радва публиката със своите принцеси, принцове, феи и магьосници, вдъхновени от приказката за Шарл Перо.

Автор, видео и текст – Даниел Димитров
Монтаж – Емил Граничаров

About Даниел Димитров

Check Also

Режисьорът Стоян Радев: „И ние играем Ромео и Жулиета“ – през конфликта между драматични и куклени актьори

СОФИЯ,  10.05.2024 11:12  (БТА)  Конфликтът Монтеки-Капулети се разказва през конфликта на драматични и куклени актьори. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!