Home / кинце / Заводът за велосипеди „Балкан“ е произвеждал най-масовите киномашини у нас

Заводът за велосипеди „Балкан“ е произвеждал най-масовите киномашини у нас

Заводът за велосипеди „Балкан“ е произвеждал най-масовите киномашини у нас по времето на социализма. Националният политехнически музей съхранява един от тези емблематични за времето си модели. Той е произведен през 1967 г. и е използван за прожекции в Националната художествена академия в София.

Интересен е начининът на работа на тази киномашина. Вътре в нея има волтова дъга, която осветява едно огледало, което пък насочва сноп лъчи към обектива.

С такива киномашини са били снабдени почти всички български киносалони, читалища и други държавни учреждения.

На Международния мострен па­наир в Пловдив през 1958 г. е изложена прототипна  българска кинопрожекционна машина „Балкан“ за широкоекранен филм, съобщава тогава сп. „Наука и техника за младежта“ в брой 8 от 1959 г. Машината е създадена от главния конструктор Иван Зографов със съдействието на киномонтьорите Витан Петров и Борис Викторов, началника на за­водската лаборатория Васил Стоянов и целия кон­структорски колектив. Апаратът „Балкан“ е с на­пълно оригинална наша конструкция. В много отно­шения той превъзхожда чуждестранните и е почти два пъти по-евтин от тях, посочва изданието. Всички части, с изклю­чение на оптиката, са произведени в завода.

В Националния политехнически музей могат да се видят също и по-ранните кинопрожекционни машини, и механизми, използвани в годините преди Втората световна война.

Репортер – Даниел Димитров
Оператор – Красимир Михайлов
Монтаж – Валя Ковачева

About Даниел Димитров

Check Also

Алма Пьойсти вдига юмрук на радостта

Разговорът с нея звучи като цитати от любими песни – тези, които най-много обичаш. Които …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!