Home / култУРА / Цирк “Балкански“ влиза в своята 30-годишнина с уникално шапито и световно шоу
цирк Балкански

Цирк “Балкански“ влиза в своята 30-годишнина с уникално шапито и световно шоу

Цирк “Балкански“ влиза в своята 30-годишнина с единственото в света шапито и със спектакъл, наречен “Шоуто трябва да продължи“. В програмата участват артисти от девет държави – Италия, Колумбия, Беларус, Парагвай, Украйна, Бразилия, Русия, Франция и България.

“Здравейте, деца от всички възрасти“ – така водещият Александър Балкански се обръща към зрителите под купола на цирка. Амбицията на артистите е във всяко шоу да има за всяка възраст по нещо интересно. Изпълненията изглеждат още по-впечатляващи като се има предвид, че заради пандемията това е първото им представяне след края на 2019 г.

Камерата на БТА първа влезе зад кулисите на новия цирк, за да предаде атмосферата и да разговаря с Николай Балкански, както и с носителката на „Икар“ за цирково изкуство Кристина Костова, която от партерна еквилибристка се преквалифицира във въздушна гимнастичка.

Своето вълнение споделя и Владимир Бойчук от украинското трио „Бойчук“. То участва с два номера –еквилибристични пирамиди и акробатични скокове на руска палка, един от които ще бъде тройно салто, неизпълнявано на този уред досега в България. Своето весело настроение предава и клоунът от Бразилия – Луис Мила. Гвоздеят е екстремният номер „Глобусът на смъртта“. Изпълнява се от петима или шестима мотоциклетиста от Колумбия и Парагвай, които наричат себе си „Хел райдърс“. Техен водач е Андрес Торес.

Междувременно, стана ясно, че цирк „Балкански“ е предложен за наградата “Мишелин“ от унгарски депутат в Европейския парламент – за цирк на най-високо ниво. Това съобщи Александър Балкански при подписването на договор за сътрудничество с БТА. Само три цирка са удостоени до момента с това престижно отличие – „Арлет Грюс“ във Франция, „Кроне“ в Германия и „Кни“ в Швейцаря.

Циркът “Балкански“ остава в софийския парк “Възраждане“ до 1 юни. След това започва национално турне, което ще мине през Пазарджик и Стара Загора, където ще има съвместно представление със старозагорската опера на операта „Палячи“ с участието на Калуди Калудов и истински клони. Постановката ще се играе също в Сливен и Ямбол. След това циркът се установява за близо месец в Слънчев бряг, следват Варна, Шумен, Русе, Велико Търново и Пловдив. Зрителите в част от тези градове също ще имат възможност да гледат „Палячи“.

Репортер и видео – Даниел Димитров
Оператор – Красимир Михайлов
Монтаж – Емил Граничаров

About Даниел Димитров

Check Also

Симон Майер: Гневът може да бъдe задвижван до изкуство или градивна сила

Ритъм. Интуиция. Контакт. Природа. Огън. Комуникация. Австрийският артист  Симон Майер предава импулси и всеки от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!