Home / театър / „Косе Босе“ за напреднали

„Косе Босе“ за напреднали

Косе Босе в цвят лилав разсмива малки и големи в едноименното премиерно заглавие на Столичния куклен театър. Популярният герой на Ран Босилек оживява в пиесата на Рада Москова, заедно с едно очовечено мини общество – в него са Ручея, Брезата, Кучето и Лисан Рижия.

Поучителната история за наивното птиче е представена с много фантазия и чувство за хумор от режисьора Тодор Вълов. „Опитахме се да направим един нетипичен начин на поднасяне на добре позната приказка. Идеята беше хем да запазим класическият вариант, хем да бъде атрактивно забавен, провокативен и динамичен спектакъл“, разказва той пред btvnovinite.bg.

Провокацията е във всяка една минута, но още по-хубавото е, че предразполага към диалог, който децата и техните родители могат да водят помежду си, докато наблюдават случващото се на сцената. Така, всички са в играта, без опасност от скука, и то докато си припяват „Тръгнал кос“ или си спомнят крилати фрази като „Беж, Лиске, да бягаме!“.

Самият режисьор споделя, че ефектът на детската игра е търсен – а именно, когато малчуганите използват един или няколко предмета, но им придават различни функции или ги наричат с различни имена. „На този принцип – „наужким“, сме поставили цялата история“, допълва Тодор Вълов.

Цветната, свежа и миришеща на пролет сценография е вдъхновена от наивизма. Кръгове, спирали и цветни плетени петна се сливат с героите. А те са не по-малко наивни, достатъчно ясни и обобщени като типажи. „Всъщност, сценографията е играчкова. Актьорите играят с тези елементи. Общо взето, минималистично е като израз, а в същото време е с много трансформации“, обобщава режисьорът.

Силни аплодисменти заслужават и четиримата актьори. Това са Ана-Мария Лалова, Ваня Камянска, Любомир Генчев и Мариан Рангелов, вкаран в „кожата“ на може би най-нетрадиционния ручей – рапиращ, малко луд и много симпатичен. Неговото присъствие със сигурност ще предизвика малко по-широки усмивки сред родителите. Те може би ще трябва да обяснят на децата си защо на Ручея му е необходима тревичка, която да си люшка „от вълна на вълна, от вълна на река, от река на море, от море в океан“ и от океана – незнайно къде…

Сценографията и куклите в „Косе Босе“ са на Стефка Кювлиева, музиката – на Елена Методиева.

>>> Материалът е публикуван в bTVnovinite.bg <<<

About Даниел Димитров

Check Also

Ласло Гьондьор смесва конвенционалната красота с траш естетиката

Сред куклите е заспала мравка. О, вятър, не събаряй куклите. Отпуснала е сънена главица върху …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!