Home / театър / „Пазаруване и секс“ – очаквано добра комбинация

„Пазаруване и секс“ – очаквано добра комбинация

Промити мозъци, покупко-продажби и безмилостна консумация. Това ли е светът, в който живее човекът на града и на голямото село, загнездено в душата му – по някакъв свой си, почти симпатичен, начин, и почти винаги в синхрон с околните. Само с две думи британският драматург, актьор и писател Марк Рейвънхил посочва разковничето към всеки комплекс, придобиван от хомо консуматикус.

„Пазаруване и секс“ е брутален разказ и моментна снимка, вдъхновена от действителността на 1996 г., но оставаща и ставаща все по-актуална с времето. Толкова актуална, че 15 години по-късно, Димитър Илиев е вторият български режисьор, посягащ към нейната гениална перверзност – с майсторски написан текст, интересен сюжет и ярки типажи.

По всяка вероятност, тази пиеса на Рейвънхил е провокирана от собствения му живот, достоен за филм, но и от началото на епоха, с която започва безвъзвратното загубване на всекидневната романтика, редом с някои етични норми. За да отвори пътя на Голямата самота, в чиито обятия „падат“ все повече хора.

„Пазаруване и секс“ е пиеса за страха от това да бъдеш емоционално зависим от … хора, за страха от принадлежността към другия, за мига, в който приемаш оцеляването за даденост, с която ще живееш до края на дните си, за несъвместимостта на реалното с виртуалното, за невъзможността да превърнеш любовното трио в любовен квартет…

Петима млади актьори правят този свят близък до публиката, не само заради нищожното разстояние помежду им, но и заради автентичността, с която „живеят“ на сцената. Антония Кундакова, в ролята на Лулу, е единствената героиня в „Пазаруване и секс“, тъй като Ванина Йорданова влиза в кожата на Брайън. Въпреки финеса, с който присъства, тя би била също толкова впечатляваща и без да се „налага“ да бъде мъж.

Радослав Радев като Гари, Георги А. Богданов като Марк и Вилиян Гешев като Роби сякаш създават обобщен портрет на мъжа, вълнуващ и самия Марк Рейвънхил. Целия спектър от цветове и емоции, през които минават героите им, неизбежно ще вкара и зрителят в тяхната превъзбуда – буквално. За да потвърди, в крайна сметка, че „Пазаруване и секс“, съвсем очаквано, е добра комбинация – като огледало на масовото лайфстайл моделиране, като отражение на изкривеното ни съществуване, но най-вече – като антитерапия за болни души и мозъци.

Сценографията и костюмите са на Ванина Цандева. Музиката е на младия актьор Румен Драганов. За реализацията на спектакъла Димитър Илиев е избрал I Am Studio. Старо пространство, но ново за театъра, и отлично за точно този тип ъндърграунд проекти. Такава бе и първата премиера там – „ Утерус“ на режисьорката Ана Батева.

Режисьорът Димитър Илиев за „Пазаруване и секс“:

Смятам, че няма какво ново да се преоткрие за съдбата на „злощастния“ съвременен хомо консуматикус. Във времена на криза, пандемия, мизерия и агресия няма да търся отговор и на въпроса „Какво да се прави?“. Бих искал да опитам да навляза в една опасна зона изградена от клишета, които всеки от нас смята, че не го засягат, не го трогват или пък мисълта, че на мен няма да се случи се приема като закон на днешния ден.

…всичко случващо се в представлението е абсолютно валидно. Но дали си даваме реална представа за това какво се случва около нас или може би предпочитаме да си затворим очите за някои неудобни истини и проблеми? Технологиите и светът се развиват с феноменална скорост, и нашето желание да притежаваме новосъздаденото се увеличава със същата скорост. Разликата между богати и бедни се увелича отново с абсолютно същата скорост. Тази разлика става все по-видима и по-дълбока. А може би най-учудващото е, че нашата апатия и безразличие също се качват по стълбичката на живеенето.

Епохата на мъртвия Бог е епохата, в която живеем днес. Бих искал да напомня, че в тези времена ние носим отговорност към всичко и всеки около нас. Това, което прави Рейвънхил с „Пазаруване и секс“, е тотално скалпиране на съвременния човек, на войната за оцеляване, която е станала бит. Човекът е оставен да потъне в блатото на скуката, самозабравянето, гнева и разрухата. Надделяването над другия се е превърнало в природен закон.

За автора

Марк Рейвънхил е драматург, актьор и журналист, един от най-честно поставяните британски автори. Роден е на 7 юни 1966 г. в Западен Съсекс. Учи английски и драма в университета, в Бристол (1984-1987). По това време е диагностициран с HIV+, а неговият партньор умира от СПИН.

Първата му кратка пиеса Fist привлича вниманието на Макс Стафорд-Кларк, художествен директор на Out of Joint Theatre Company, който иска да види и следващата му творба, а тя е „Пазаруване и секс“. Представлението се играе с успех в Royal Court Theatre, а след това и на West End, преди да започне световно турне. Това е и една от британските пиеси, вдъхновили в Германия цяла нова вълна от режисьори, писатели и публика. Поставена е у нас през 2017 г. в търговски център, режисьор е Марий Росен.

Faust Is Dead  (1997), Handbag (1998) и Some Explicit Polaroids (1999), Totally Over You (2003), Citizenship (2005), Scenes from Family Life (2007) и Ten Plagues (2011) са следващите успешни пиеси на Марк Рейвънхил. В края на миналото десетилетие той си сътрудничи с Роби Уилямс и Гай Чембърс в музикалната адаптация на Дейвид Уолямс – The Boy in the Dress („Момче в рокля“, 2019).

>>> Материалът е публикуван в bTVnovinite.bg <<<

About Даниел Димитров

Check Also

Режисьорът Стоян Радев: „И ние играем Ромео и Жулиета“ – през конфликта между драматични и куклени актьори

СОФИЯ,  10.05.2024 11:12  (БТА)  Конфликтът Монтеки-Капулети се разказва през конфликта на драматични и куклени актьори. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!