Home / театър / Лилия Абаджиева: Лъжата е част от живота ни на всички нива

Лилия Абаджиева: Лъжата е част от живота ни на всички нива

Сатирата живее нов живот. Във въздуха около сцената, в гримьорните и в коридорите се носи аромата на един по-различен театър. И поводът за това е новия спектакъл на Лилия Абаджиева по „Всички освен мен“ от австрийския  писател и IT специалист Щефан Фьогел, превърнал забавлението си да пише пиеси в своя професия. „Влюбена, сгодена, изчезнала“,  „Белла Донна“,  „Басейнът“, „Двойка – четворка – секс“ са само част от заглавията, познати на българската публика.

С „Всички освен мен“ (в превод на Владко Мурдаров) Лилия Абаджиева не просто е сглобила поредната качествено написана комедия. Тя е разгърнала в

МАЩАБНА И ЗРЕЛИЩНА ПРОДУКЦИЯ 

представление, което може да се изиграе на камерна сцена. Заслугата за това е и на сценографа Васил Абаджиев, и на целия актьорски екип. „Усещането ми за тези актьори е, че са не просто екип, а една обща душа, независио че става въпрос за комедия“, казва пред камерата на БТА режисьорката. И това е разковничето за успеха на Лилия Абаджиева.

„Винаги ми е правило впечатление специфичния живот на сцената, между актьорите и самото представление. Сега разбирам, че тя умее да увлича, да изгражда свой съвсем различен нестандартен и магически свят“, казва актьорът Боян Арсов. По думите му Лилия Абаджиева умее по много силен начин да въвлече всички актьори в този свят. „И на репетиция започват да се получават неща, които никой никога не си е представял, допълва той. Това е най-вълнуващото в театъра“ тъй като условността е много важна и всяко представление има много специфичен живот, начинът, по който режисьорът води нещата и дава залога за цялото. А тя го прави много добре“.

Актьорът Васил Витанов участва за шести път в спектакъл на Лилия Абадажиева: „Помня още първото представление, в което тя ме взе. Тогава бях още втори курс в НАТФИЗ. Дотогава не бях работил с никакъв режисьор и за мен беше шок цялата ситуация. Имам предвид и начина, по който тя работи. Но след второто, третото, четвъртото представление с нея, е и след натрупания ми скромен опит и с други режисьори, мога да кажа, че тя е един от малкото режисьори, които имат реална работа с актьорите“.

„Доста са тежки нейните представления, като се има предвид, че постоянно има скачаници на сцената, доста пот се хвърля от всеки един от актьорите, без значение дали ролята му е по-малка или по-голяма. Той просто

ИЗЛИЗА НА СЦЕНАТА И СЕ ИЗПОТЯВА НА 100 ПРОЦЕНТА

разказва Витанов. Винаги има шок,  защото никога не знаеш каква задача ще ти даде. Положението е малко „Очаквай неочакваното!“ Особено, ако си втори курс, имаш очаквания, които са абсолютно неадекватни спрямо реалността“.

Любомир Нейков се свързва с Лилия Абаджиева преди две-три години и повод за тяхната среща е именно „Всички освен мен“. Тя ме предупреди доста рано, за да имаме време да репетираме, защото с режисьор като нея не може да репетираш между другото, разказва актьорът. „Трябва да се отдадеш на този процес, да изчистиш всички ангажименти и да си денонощно отдаден на работата с нея, продължава той. Междувременно, двамата се срещат и работят заедно в „Женитба“ по Гогол.

ЛИЛИЯ АБАДЖИЕВА Е ПРЕКРАСЕН ПСИХОЛОГ

смята Нейков. Тя във всеки един момент вижда в какво настроение си, освен това има изключително чувство за хумор, много адекватно импонира на всичките наши настроения, провокира ни и вади от всеки един от нас може би не максимума, но едни скрити заложби. И така ги подрежда в нейния пъзел, че накрая се получава едно изумително представление на самите нас като актьори“.

„Представата ми за театралното е свързана и с преувеличеното и ироничното, казва Лилия Абаджиева. Територията на комедийното е доста сложна територия, а това дали сме я овладели, се разбира при срещата с публиката“. Казва, че в този текст я привлича изначалната невъзможност на човека да открие същността си, от една страна, а от друга страна, невъзможността да не е играещ човек и да не е човек, който всъщност си налага различни маски.

„Социалната йерархия и различните кодове на общуване ни карат, без да съзнаваме, че играем, да си налагаме различни маски дори в ежедневието си, смята Абаджиева. В екзистенциален план това е една голяма тема“ да откриеш кой си и въобще дали е възможно да погледнеш в истинската си същност. В комедийните текстове най-често се случва така, че

КРИЕЙКИ ИСТИНСКАТА СИ СЪЩНОСТ, ВСЪЩНОСТ ТИ Я ПОКАЗВАШ

„Констатацията, че обществото е бал с маски, е нещо, с което са са занимавали всички големи комедиографи в историята на театъра, припомня режисьорката. Като в криво огледало трябва да се погледнем и да открием истината за себе си. Темата за лъжата е една много голяма тема, която е част от живота ни на всички нива“. Разкрива, че когато четат за първи път текста на маса, някои от актьорите са видели неговите слабости, отколкото неговите свободни валенции и възможността да се отвори поле за работа. „Смятаха, че текстът е някак си праволинеен и не е предизвикателен за работа, но мисля че в процеса на репетициите всички тези страхове изчезнаха“, обобщава Лилия Абаджиева.

Във „Всички освен мен“участват още Александра Сърчаджиева, Маргарита Хлебарова, Рада Кайрякова, Стефания Кочева.


Репортер – Даниел Димитров
Оператор – Красимир Михайлов
Монтаж – Валя Ковачева

About Даниел Димитров

Check Also

Режисьорът Стоян Радев: „И ние играем Ромео и Жулиета“ – през конфликта между драматични и куклени актьори

СОФИЯ,  10.05.2024 11:12  (БТА)  Конфликтът Монтеки-Капулети се разказва през конфликта на драматични и куклени актьори. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!