Home / театър / „Утерус“ – да съживиш духа, станал роб на плътски удоволствия

„Утерус“ – да съживиш духа, станал роб на плътски удоволствия

„Утерус“ по текст на известния македонски драматург Деян Дуковски (познат у нас с „Буре барут“), е най-новото представление на „Спам студиос“. Пиесата е писана през 2009 г. за Husets Teater в Копенхаген, Дания.

„Изборът на пиесата беше направен по време на пандемията, когато ни изолираха вкъщи и ни дистанцираха от театъра, разказва пред камерата на БТА режисьорът Ана Батева. Мен, както и много други хора, това ме накара да се вгледам в себе си. Оттам тръгна идеята за спектакъла“. Главната героиня Бейб е актриса, която се завръща на сцената. Загубила смисъла на живота, през театъра и през играта тя ще се опита да си отговори на най-важните въпроси „Коя съм и защо?“.

Бейб е търсещ, искаш и изискващ персонаж с един много човешки и вечен проблем – за търсенето на смисъла, казва за своята героиня актрисата Валерия Върбанова. „Така че двата основни въпроса в представлението са свързани с театъра и със смисъла на живота, който Бейб ще се опита да намери чрез театъра и чрез въображението“, допълва Ана Батева.

В „Утерус“ Бейб се среща с най-тъмните страни от своята личност – това са персонажите, изпълнявани от партньора ѝ на сцената (Марин Джишев). Бейб ще стигне до извода, че ако иска да се запази като личност, ще трябва да съживи духа, станал роб на плътски удоволствия.

„От мен се изискваше и доста мисловно да навлизам все повече и повече в себе си, тъй като играя шест различни персонажа, разакзва актьорът Марин Джишев. Цялото превъплъщение и влизането от един в друг образ е голямо предизвикателство. Всеки един персонаж изисква различен костюм, различен процес на мислене. И тъй като самите промени се случват много бързо – от персонаж в персонаж, се изисква много голям фокус и концентрация“.

Според Валерия Върбанова Бейб е колективен образ на младия човек днес, който няма посока, което при нея избива в битовото, в алкохола, в цигарите, в партитата: „Но въпреки това, падението, през което тя минава, я кара да се срещне със страни от себе си, които са много голямо предизвикателство за всеки човек – да се изправи лице в лице със себе си, със страховете си, с егото си“.

„Има едно нещо, за което аз лично ѝ завидях, и се опитах да припозная в себе си, да го развия – неща, които съществуват във всеки човек или по-скоро трябва да се приемат и човек да се научи да живее с тях, и въпреки това – да продължава да търси и да иска. Всъщност, убиваме много неща, за да се родят други“, казва още Валерия Върбанова.

По думите на Ана Батева текстът е написан така, че дава пълна свобода да боравиш с него: „Деян Дуковски ни даде пълна свобода и ни се довери, което още повече вдъхновява – защото виждаш как той е отворен към собственото си творчество и дава възможност за творчество и интерпретация“.

Двамата млади актьори в „Утерус“ са студенти от класа на проф. Иван Добчев. Музиката е на Стефан Здравески. „Тя е сюреалистична и същевременно се доближава до реалността, тъй като сме използвали истински инструменти за продуцирането – затова звучи и доста земно, има и мащаб“, казва композиторът.

„Утерус“ се играе на сцената на софийското I Am Studio.

Репортер – Даниел Димитров
Оператор – Красимир Михайлов
Монтаж – Валя Ковачева

About Даниел Димитров

Check Also

„Шаферки завинаги“ – триумф на приятелството и за изневерите, които ни правят щастливи

СОФИЯ,  08.03.2024 11:56  (БТА)  Тази пиеса е триумф на едно приятелство, и то многогодишно. Знаем, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!