Home / книжици / „Хранилка“ – олицетворение на много от младите хора днес

„Хранилка“ – олицетворение на много от младите хора днес

Неговото име е Иван Георгиев, но работи под творческия псевдоним Комита. Този интересен прякор идва от  дядо му – революционерът Иван Хасъмски-Комитата (1848-1926).

„Хранилка“ е първи роман на младия автор и дебют в сериозната литература. „Хранилка“ е олицетворението на възпитанието на голяма част от младите хора в днешно време, и то не само на богатите семейства, но и на всички други, казва Иван Комита пред Радио България. Хранилка – защото на много от младите хора се дава всичко наготово, което унищожава тяхната психика и ги лишава от възможността да се развиват, да бъдат креативни и самоинициативни“.

Романът олицетворява живота на главния герой, който е милионерски син и цял живот, от самото си раждане, получава всичко без да полага усилия.

Модата и престъпността не са обвързани пряко в България, но проблемите и техните отношения са еднакви в цял свят, коментира Комита. В България има много добри и популярни агенции, които се занимават професионално с мода. Изпращат модели навсякъде по света, които прославят България в тази сфера, затова не мога да кажа нищо лошо за тях“. С романа не съм искал да засегна никого или да опороча нечия среда, но, както всички знаем, където са красивите жени, там е и интереса на хората от престъпния контингент, на богатите хора и така нататък, допълва той.

Пред Радио България Иван Комита разказва за себе си и за живота в България, за това лесно ли се издава дебютен роман у нас, за консултациите и подготовката около създаването на романа, за темите в него, за академията по творческо писане „Заешка дупка“ и за създадената от него кампания „Модерно е да се чете“.

Иван Комита е своеобразен талант, той е от тези майстори на словото, които превръщат думите си в неврони, а книгите си – в едно необятно поле за размисъл, каза Здравка Евтимова пред Радио България. Известната българска писателка и преводач е сред имената, през чиято академия по творческо писане е минал Комита.

Той успява по неочакван начин да създава връзки между понятия,  които, на пръв поглед, не са свързани, коментира още Евтимова. По думите й „Хранилка“ заслужава внимание и би спечелил  читателите „от първата си страница и би ги държал в напрежение докрай“. Затова препоръчвам всеки млад човек, всеки човек на средна възраст и всеки в зряла възраст да се обърне с чисто сърце към този роман и да го впише в своя духовен свят, казва още тя.

В „Хранилка“ има екстремни сцени с кортежи и спортни автомобили, предателства, схеми за пране на пари, търговия с наркотици и елитна проституция. Любопитно е, че вдъхновението за романа идва след критичен момент в живота на Комита. Той  претърпява пълна личностна трансформация и започва да практикува йога и японското бойно изкуство шотокан карате-до.

Самият автор познава добре света на шоубизнеса, тъй като е действащ пиар и журналист. Бил е и главен букер на една от най-големите модни агенции у нас от близкото минало – „Ексграунд“. А в разгръщането на сюжета на „Хранилка“ читателите ще узнаят интересни факти за над 60 луксозни бранда коли, дрехи, аксесоари.

>>> Материалът е публикуван в радио „България“, БНР <<<

About Даниел Димитров

Check Also

Майк Дауни: Ако си неутрален в ситуации на потисничество, ти си част от проблема

Fire away! Стреляй! С тези думи Майк Дауни започва разговора с един непознат български журналист. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!