Home / театър / Режисьорът Владлен Александров: Хората искат да бъдат щастливи в едно нещастливо време

Режисьорът Владлен Александров: Хората искат да бъдат щастливи в едно нещастливо време

София, 13 януари /Даниел Димитров, БТА/ Кирил Ефремов, Рада Кайрякова и Силвия Лулчева – три от звездите на Сатирата, се впускат в почти бясно любовно приключение, затворено в триъгълник, от който като че ли няма измъкване. Това се случва на сцената, в премиерния спектакъл „Искам Вашия мъж“. Режисьорът Владлен Александров определя този „чуден разказ за света на любовта“ като смешен, абсурден, сатиричен и комичен филм за надеждата.

Пиесата „Искам Вашия мъж“ е написана от Михаил Николаевич Задорнов (1948-2017), роден в Юрмала, в бившата Латвийска ССР, в артистично семейство. Баща му Николай Задорнов е известен писател от Рига, а майката Елена Матусевич (1909-1992) произхожда от стар род, чиито корени стигат до полския крал Стефан Батори. Родителите искат синът им да стане инженер, затова той отива в Москва и завършва институт. В началото на 80-те години обаче започва кариера като хуморист, а по-късно с усмивка си спомня за своето „инженерно“ минало.

„Искам Вашия мъж“ е в превод на Боряна Пашева. Сценографията е на Боряна Семерджиева.


За БТА режисьорът Владлен Александров разказва с какво го е провокирал текста на Задорнов, какви са посланията на представлението, какво очаква от публиката и как е работил с актьорите.

– Г-н Александров, с какво Ви провокира тази пиеса?

Владлен Александров: Най-важното нещо е, че това е един изключително неочакван и безкомпромисен поглед върху взаимоотношенията на мъжа и жената. Текстът върви по ръба на драматичното и смешното. Общо взето, той говори за познати неща, за взаимоотношения между мъж и жена, семейство… Намесва се третата точка от триъгълника – любовницата на мъжа, борбата на двете жени за този мъж, надмощието една над друга.

Аз лично открих един особен жанр, който не се среща често по нашите сцени – така наречената трагикомедия. Затова беше провокация да се захвана с този текст.

– Какво очаквате от публиката – да се смее повече, или да се замисля над това, което се случва на сцената?

В.А.: Мисля, че и двете. Опитали сме се да направим по-универсален спектакъл – на който публиката да се смее, и в същото време да поглежда сериозно на своите домашни взаимоотношения, на своите човешки преживявания…

Сега живеем в една по-затворена ситуация. Подобна е ситуацията и в самата пиеса. Имаме една много затворена случка в един апартамент, в който трима човека буквално ще се изядат в борбата си за доказване на собствената правота, на собствената си позиция, на собствените си чувства. Всеки се бори за своята територия на чувствата.

Не мога да кажа обаче, че пиесата е абсолютно адекватна на времето и тази пандемия, в която живеем. Това просто е една универсална пиеса за любовта.

– Това модел или антимодел на семейството е?

В.А.: В някакъв смисъл е хем модел, хем антимодел. Познаваме страшно много случки на изневери, на двойствен живот. Защото в пиесата става въпрос точно за това – за двойствения живот на един мъж. Цялата история, е че нашите герои искат да бъдат щастливи.

Как човек да открие щастието? Как да откриеш щастието чрез любовта? Това е поуката и смисъла в действието на тези хора – те просто искат да бъдат щастливи в едно нещастливо време.

– Как избрахте актьорите за този спектакъл?

В.А.: Прекрасни и изключително силни актьори – Силвия Лулчева, Рада Кайрякова и Кирил Ефремов – едни от основните и водещи имена на Сатиричния театър и добре познати на нашата публика. С тях се работи много лесно, защото са изключително рефлективни. Това са хора, които абсолютно разбират и схващат смисъла на действието и на това, което се работи. Така че в много отношения, изпитвах голяма радост, че се срещнахме.  /РУМ/

BOBSTH 14:20:01 13-01-2021
RM1417BO.068

About Даниел Димитров

Check Also

Ласло Гьондьор смесва конвенционалната красота с траш естетиката

Сред куклите е заспала мравка. О, вятър, не събаряй куклите. Отпуснала е сънена главица върху …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!