Home / книжици / Яна Борисова: Творците и хората на изкуството са ни жизнено необходими

Яна Борисова: Творците и хората на изкуството са ни жизнено необходими

Произведенията на Яна Борисова са поставяни и четени в Белгия, Франция, Сърбия, Русия, Аржентина, САЩ, Италия и Германия, а през 2008 г. министерството на културата на Франция, заедно с Еditions Théâtrales, театър „Одеон“ и фестивала в Авиньон Тheatre Odeon и Avignon Theatre Festival я избират за представител на България в проекта „27 пиеси от Европа“. Наскоро тя издаде „Чудна лятна нощ“ – своеобразен първи по рода си „отворен роман“.

Популярният актьор и музикант Стефан Вълдобрев е автор на публикуваните в книгата партитури, а един от най-талантливите български сценографи и художници Никола Тороманов създава илюстрациите, които предстои да бъдат отпечатани в специален тираж. Музиката на Вълдобрев също ще има своето самостоятелно представяне в концерт на живо.

Оркестрацията е на композитора Милен Кукошаров, с когото Борисова работи през последните години и заедно създават поредица от сценични произведения. Редактор е известният режисьор и писател Димитър Коцев-Шошо. За него авторката споделя, че е основен вдъхновител и причината да се издаде книгата.

„Част от музиката в книгата предстои да бъде записана и да бъде като подарък за Коледа“, разказа Яна Борисова пред Радио България. По думите й безкрайни са идеите, особено в главата на един писател. „Аз съм и киносценарист, и драматург, и писател, така че във всяка една от тези посоки би могла да тръгне идеята“, допълва тя. Най-смелите й намерения са свързани с екранизация на романа.

„Освен, че съм българин и европеец, аз съм и гражданин на света. Затова никога не ми е било интересно да правя портрети на българите или да се опитвам да ги обясня“, казва Яна Борисова. Посочва, че в романа, както и във всички нейни пиеси, героите са с неуточнена националност, но са хора, подобни на нея самата.

„Творците и хората, които се занимават с изкуство, са жизнено необходими, смята Яна Борисова. Ние трябва да ги пазим, да се грижим за тях и да направим абсолютно всичко възможно, за да продължат да работят. Защото без тях всяка държава би заприличала на нещо много грозно“.

Чуйте още от Яна Борисова – защо България все още няма своя Нобелов лауреат по литература, за това как се пише роман с приятели, защо свян е любимата й дума, свенливи ли са българите и дали предразсъдъците и освободеността са същите като в началото на Прехода.

„За първи път мелодия се отпечатва в самото литературно произведение“, разказва Стефан Вълдобрев. „Аз участвам в три пиеси на Яна Борисова, които осмислиха моето пребиваване в българския театър“, споделя още той. Чуйте какво друго каза Вълдобрев за запознанството си с Яна Борисова и участието в нейния проект.

>>> Материалът е публикуван в радио „България“, БНР <<<

About Даниел Димитров

Check Also

Александър Кьосев: Българската литература се разтваря в глобалната литература, където се конкурира с други популярни четива

СОФИЯ,  17.11.2023 15:11 (БТА)  Българската литература постепенно се разтваря в една световна литература, или по-скоро …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!