Home / звукът на бозата / Битова страст от времето на народната власт

Битова страст от времето на народната власт

Няма нищо по-лесно от това една дама да завърти шайбата на телефона, за да си запише час в козметичния салон „Вибратор. Там, след като е седяла няколко часа под желязна каска, тя излиза чисто нова – като модел на списание Бурда“. А къдриците ѝ остават непокътнати поне месец. У дома тя трябва да се справи с печката Мечта“, чиято фурна пече само на 300, а хладилникът Мраз“ работи само с една функция – дълбоко замразяване. Междувременно, чисто новите ѝ къдрици са изправени пред изпитанието да понасят аромата на цигари Стюардеса“ и мастика без име… Така, може би, е изглеждало всекидневието на средностатистическото българско семейство в недалечното минало.

Националният политехнически музей предоставя възможност на съвременния българин да се потопи в атмосферата на соца чрез изложбата Техниката около нас по времето на народната власт“. Представени са десетки електроуреди – от фотоапарати до печки, през пишещи машини, транзистори, чушкопеци, магнетофони, грамофони. Застъпена е и част от хранително-вкусовата промишленост – с емблематични за времето си продукти. Любопитно е и съпътстващото изложение от макети на автобусите „Чавдар“, проследяващо историята на знаковите автобуси.

Специален акцент е поставен върху дейността на създателя на първия български персонален компютър – инж. Иван Марангозов. През 2020 г. се навършват 95 години от неговото рождение и това е повод да си спомним за човека, който превърна нашата страна в един от най-големите износители на компютърна и електроизчислителна техника през разглеждания период, отбелязват от музея.

Репортер – Даниел Димитров
Оператор – Красимир Михайлов
Монтаж – Валя Ковачева

About Даниел Димитров

Check Also

Д-Е-Образен живот без паузи

Както всеки човек, и Део може би има своята иДЕОлогия за живота. В очите на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error: Content is protected !!