Home / култУРА / Животът е на живо!

Животът е на живо!

Бутилки за мляко, водопроводни тръби, 3D нишка за принтер, полиетилен с ниска плътност. Скоби за стягане, пързалки за игрални площадки, пластмасови опаковки. Нимфи. Колко силен e силният пол в танца? Пропадане на любовни реалности… И това са само частите от един антипъзел, в който статичността води до фатални последствия…

Защото „Животът е на живо“ – въпреки всичко. Такова е мотото международния фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“, който, по ирония на съдбата, тази година прави своето 13-о издание. Без излишен фатализъм,  афишът е повече от наситен – 6 дни, 16 събития.

За първи път у нас ще има представления на известни хореографи от Австрия, Япония, САЩ и Германия, а от 6 до 8 ноември идва ред и на  втората „Българска танцова платформа“ на „Антистатик“. В продължение на над 50 часа тя ще покаже  13 спектакъла на три софийски сцени.

На 2 ноември Акеми Такея представя пърформанса си „Лимонизъм x акционизъм“. С него тя отправя предизвикателство към разбиранията на „Виенските акционисти“, като ги провокира със своята идея за „лимонизма“.

В нейния артистичен космос, разположен между азиатската и европейската култура, „лимонизмът“ гледа на тялото като материал на Аза, съставен от 72 части, всяка от които е символизирана от един лимон на сцената. Такея организира „двубой“ между двете концепции, по време на който възстановява стратегиите на акционистите и ги прилага.

Неуморимият провокатор Джереми Уейд е на ход на 4 ноември. „Слава“ е първото представление, което той създава като млад хореограф през 2003 г. в Ню Йорк и продължава да преработва в следващите десетилетия. Този път той се връща към представлението, партнирайки си с шведския изпълнител и хореограф Синдри Рунуде. Двамата създават „разголен, световъртежен хибрид от емоции, физически и поведенчески шумове, сред които морфинът, тиктакането и блъскането се превръщат в техническо ръководство за това как да се отървем от срама, угризенията и подчинението“.

За Вили Дорнер и „Еедно“ (5 ноември) отправна точка са стиховете от една дума на австрийския визуален артист и поет Хайнц Гапмайер. С помощта на камера и черна дъска, изпълнителите в залата си играят с думите, за да разберат как изглеждат мислите.

„Без право на смърт, правото на живот е лицемерно“ / Марион Дърова

На  6 ноември, в първия ден на „Българска танцова платформа“ ще се играят „Corpus Meum“ (идея и хореография Марион Дърова), „Съвършено розово“ (идея и реализация Ива Свещарова), „Синтетики“ (концепция и хореография Живко Желязков) и „Как бързо тече животът от януари до декември“ (идея, хореография и изпълнение Галина Борисова).

„…нонументът пита – какво значение ще му сложим? Или колко динамит ще му поставим“ / Стефан А. Щерев

Вторият ден от платформата започва с  прожекция на филма „Нонумент“ на връх „Бузлуджа“ (автори и концепция Стефан А. Щерев и ЛИГНА-Германия), следван от представленията „Ада Лавлейс“ (режисьор Анна Данкова), „Следобедът на един фавн“ (хореография Мила Искренова), „Закуска на тревата с един Фавн“ (идея и хореография Росен Михайлов) и „Произведени за щастие“ (идея, реализация и изпълнение Ива Свещарова и Вили Прагер).

„Деликатните въпроси се отличават от събратята си с категоричен отговор, държейки се като дълги игли, надупчващи обекта си“ / Стефани Хандийска

13-то издание на „Антистатик“ приключва на 8 ноември с Moonlight (хореография и изпълнение Александар Георгиев и Дарио Барето Дамас), Soft Questions (идея и реализация Стефани Ханджийска), Six Love Songs (хореография и изпълнение Жана Пенчева) и концерт на Иво Димчев.

>>> Материалът е публикуван в bTVnovinite.bg <<<

About Даниел Димитров

Check Also

Модата е ефимерна, но стилът – непреходен

СОФИЯ,  11.05.2024 13:02  (БТА)  Все по-често използвам думата стил, тъй като изповядвам аксиомата, че модата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!