още новини >
Home / култУРА / „Отвъд хоризонта“: Художникът Илиян Савков затваря 40-годишен тежък период

„Отвъд хоризонта“: Художникът Илиян Савков затваря 40-годишен тежък период

София, 11 септември /Даниел Димитров, БТА/ Третиран, работен, заливан, стърган, драскан. Така, преди време, художникът Илиян Савков описа една от своите картини, а след това „призна“, че истинска червена калинка на черни точки е съавтор в проекта му „Марсиански хроники“.

Днес, години по-късно, същият този художник, е запазил изумителното си и различно чувство – за хумор, за поглед към света и най-вече – за самоирония. Преживял е доста от това, което е искал и което не е искал да преживее, за да стигне до етап, в който повече от всякога да поиска да затвори един нелек 40-годишен период от своя живот.

НАЧАЛОТО НА КРАЯ

За артист, чиято биография звучи като филм, „Отвъд хоризонта“ носи усещането за приключенски трилър, но всъщност е обобщение, което той прави преди да премине към други хоризонти. Изложбата с това име вече е подредена в пловдивската галерия „Етерна“.

Събрани са рисунки от последните пет години – масло на платно и няколко абстрактни масла от цикъла „Ултрамарин“, разказва пред БТА авторът. По думите му тази изложба затваря 40-годишен период и начин на работа.

ИСТОРИИ ОТ СОЦА

Следва една тъжна и поучителна история. Илиян, който е левичар по рождение, в първи клас е бил принуден да си служи и да пропише с дясната ръка. „Беше много мъчително. Но нямах шанс да пиша с лявата. И това продължи до средата на 80-те години“, разказва той. Повече от десетилетие рисува с дясната ръка и разбира, че няма да стане нищо.

По едно време стига до абсурдна ситуация. „Рисувах молива с дясната, а живопис – с четка с лявата. Ад“, обяснява той. Накрая решава да започне всичко отначало: „Върнах всичко с лявата ръка. Усещането е като рехабилитация след години парализа“…

ПО СЛЕДИТЕ НА ИЗГУБЕНОТО ВРЕМЕ

„Сега реших да тръгна по следите на изгубената през всичките години и в този лабиринт рисунка, обобщава Илиян Савков. Искам да разтоваря многото материал като подход и начин на работа, и да правя нещата по-пестеливо, по-линеарно, лаконично, чисто и четливо. По-малко материал, повече рисунка. В търсенето на изгубената рисунка“…

След такива думи многоточието е най-точната реакция от развоя на един живот, разпилян насила от системата, но въпреки това – съхранен. Доказателството е в пловдивската галерия и е „Отвъд хоризонта“ – до 1 октомври.

ПЪТЯТ И ПЪРВОТО ПРИЗНАНИЕ ОТВЪН

Илиян Савков е роден на 11 март 1961 в Кричим. През 1980 г. завършва английската гимназия в Пловдив. Кандидатствал е десет пъти в Художествената академия – от 1980 до 1989 г. През 1987 г. е първи по бал на приемните изпити за специалност „Живопис“ сред над 200 кандидати за седем места. Има две пълни шестици по специалността, но той не е в списъка на новоприетите студенти. „Тази тема е табу за мен. Има други хора, които знаят отговорите“, отсича Савков.

В началото на 90-те години е без работа, без пари и без достъп до галерии и изложбени зали: „Беше много страшно. Бях в пълен цайтнот, безизходица. Чудех се какво да правя. Намерих разни обяви за международни конкурси по карикатура и с една перодръжка рисувах по едни листчета А4. Почнах да пращам залпово мои работи, а те пък почнаха да ме награждават“. Първата награда, която печели, е в най-големия конкурс за карикатура в света – на японския всекидневник „Йомиури шимбун“.

През 1991 г. в писмото, с което организаторите го уведомяват, че получава гран при, се споменава, че претендентите са над 13 хиляди, от 51 страни. След това Савков още четири пъти получава награди от Япония. Когато получава първата от петте награди – 100 000 йени, му се подкосяват краката. „Помислих, че съм станал богат, а те се оказаха към 800 долара. С тях обаче живях цялата 1991 г.“, разказва с неизменна усмивка художникът.

ОЩЕ ПРИЗНАНИЕ

Днес негови творби имат колекционери във Великобритания, САЩ, Япония, Русия, Сърбия, Македония, Хърватия, Румъния, Италия, Турция и България. През 2014 г., когато се открива 39-ата национална изложба „Карикатура“, Савков в обявен за лауреат на Голямата награда на СБХ (сатирична пластика от Исшхан Нигохосян).

Заедно с колегите си Алла и Чавдар Георгиеви, Анатолий Станкулов, Ивайло Нинов, Иван Кутузов, Илиан Савков, Маргарита Янчева, Христо Комарницки и Чавдар Николов е член на „Дружество на невъзпитаните карикатуристи“.  /ГИ/

BOBSTH 13:48:01 11-09-2020
GI1346BO.028

About Даниел Димитров

Check Also

Едуардо Гереро: Съвършената красота е да бъдеш себе си

Ако страстта е най-близката до ума асоциация с един танцьор на фламенко, кое е по-силно? …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!