Home / музика / Диана Дамрау – гласът, който въздейства върху всички сетива

Диана Дамрау – гласът, който въздейства върху всички сетива

Българската публика има щастието поне веднъж в годината да става свидетел на вокална ескалация, поднесена от оперна звезда на световно ниво. След незабравимия концерт на Елина Гаранча през септември 2019-а в НДК, тази седмица зала „България“ посрещна забележителната Диана Дамрау.

Едва след като я чуеш на живо, разбираш защо американският „Ню Йорк сън“ я нарича „водещо колоратурно сопрано в света“ и защо тя пее редовно на сцените на Метрополитън, Ла Скала, Кралската опера в Лондон и на Залцбургския фестивал.

В София Дамрау започна ударно своето представяне – още с първата ария (от операта „Семирамида“ на Росини). Шест минути, в които показа цялото богатство на гласа си и космическата си техника, но подплатена с темперамент, емоционалност и лекота.

Същото публиката видя и усети – и в арията от „Ана Болейн“ на Доницети. А нейната „Каста дива“ (от „Норма“ на Белини) е съизмерима с образци на тази трудна сопранова ария, които познаваме от изпълненията на Мария Калас, Монсерат Кабайе, Джоан Съдърлан, Ана Нетребко, Рене Флеминг, както и от нашата Соня Йончева.

Може да се каже, че Дамрау е най-артистичната в тази топлиста. Затова и контактът с публиката у нас бе мигновен, енергията в залата – изцяло положителна, заразяваща и искрена, а въздействието – неимоверно. Гласът обаче остава най-силната и съществена част от тази магия, минавайки през всяко от сетивата на слушателя.

На сцената до нея бе и съпругът ѝ Никола Тесте. Бас баритонът пя арии от „Савската царица“ на Гуно и от „Евгений Онегин“ на Чайковски. В дует със съпругата му звуча откъс от операта „Мария Стюарт“ на Доницети,

Изненадата на този вълнуващ спектакъл бе арията на Мария Десислава от едноименната историческа опера на Парашкев Хадхиев. Оказа се, че предложението за това изпълнение дошло от маестро Павел Балев. Диана Дамроу пя на прекрасен български език. Преди това тя чула интерпретацията на нашата оперна прима Красимира Стоянова и много я харесала. Обещава да включи българската пиеса в своите концерти по света.

„Кралски афери – крале и кралици на операта“ се казва програмата, с която Дамрау откри своето европейско турни, но и новия полусезон на Софийската филхармония. Диригентът Павел Балев работи с Дамрау и Тесте от 2013 г. Неговата е и заслугата за гостуването в България, а той самият ще бъде диригент и на голяма част от концертите в турнето.

Междувременно, звездата обяви новия си албум „Кралиците Тюдор“, който излиза на 2 октомври. В него тя слага короните на три различни кралици Тюдор – ц нтрални героини в опери на Доницети. Това са едни от коронните роли на сопраното – Ан Болейн от едноимената опера, Мери – кралицата на шотландците (Мария Стюарт) и Елизабет Първа (Роберто Деверьо). Записите са направени с оркестъра и хора на академията „Санта Чечилия“ под палката на Антонио Папано.

>>> Материалът е публикуван в bTVnovinite.bg <<<

About Даниел Димитров

Check Also

Режисьорът Александър Мутафчийски: „Славеят“ дойде в момент, когато се бяхме изгубили, за да ни покаже пътя

СОФИЯ,  19.03.2024 12:24  (БТА)  „Славеят“ дойде в момент, когато се бяхме изгубили – за да ни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!