Home / театър / Импровизирай това: „Хъкълбери джаз“ или „Ах, този Фин!“

Импровизирай това: „Хъкълбери джаз“ или „Ах, този Фин!“

„Нямаме автор. Нямаме пиеса. Нямаме режисьор. Нямаме герои. Нямаме реплики. Нямаме нищо! Освен този момент, споделен с вас. Всичко, което ще чуете и видите, ще бъде измислено за вас и пред вас“. Това са първите реплики на актьорите в един от най-новите спектакли на Сатирата. Вервайте им! За първи път те играят по „свирката“ на публиката. Тя е тази, която решава какъв точно звяр ще излезе от торбата с лъжите, на каква музика ще затанцува и дали по-късно ще има ухапани.

„Импровизирай това!“ е по идея на Мартин Каров, който, освен идеолог и музикант, е и част от актьорския октет, подложен на изпитанието да задоволи глада на публиката за смях и забавление. Бояна Авджиева, Деница Даринова, Екатерина Георгиева, Кирил Бояджиев, Мартин Христов, Михаил Сървански и Пламен Великов подреждат пъзел от скечове, които нямат нищо общо по между си, но само на пръв поглед.

„Здравейте, господине, как сте? Благодаря, добре. Закусихте ли тази сутрин? Ами, аз не закусвам. А плодове обичате ли да ядете? Да. И какъв е любимият Ви плод? Череша. Разбира се,  сега е сезонът на черешите. И така, първата ни сцена е на тема „Череши“.

Така пък започва една „проста импро сцена“, която би могла да се развие в цял театър, в който бащата обича да удря с камшик дъщеря си, докато яде череши – зловещо и смешно. Черешите може да са боровинки или годжибери, а камшикът – чекмедже или камион. И ако всичко това звучи объркващо, не е нужно да се опитвате да прозрете смисъла. Защото това е комедия от импровизации!

И още в началото, докато се превивате от смях, един през друг ще се въртят сегментите на „това“ – от азбучно интервю, в което всяка следваща дума започва с поредната буква от кирилицата, през професията, която не същества, но много ни се иска да я има – като подсказвач или целувач, през филма на живо, озвучен с нискобюджетен дублаж, до игри, наречени „Друго“ или „Стоп смяна“, като в последната участват всички актьори.

Кулминацията на „Импровизирай това!“ е цяла импропиеса – от 5 до 45 минути, директно от „АлиЕкспрес“. И тя, според предпочитанията на публиката, може да се казва „Хъкълбери джаз“ или „Ах, този Фин“, или нещо още по-откачено, но все така смешно.

Любопитно: Импровизационният театър у нас не е от вчера. „ШиЗи про“ е първата професионална трупа, въвела лонгформ импровизацията у нас. Основана е през 2013 г., след 3-месечен процес на обучение. Изпълнителите са имали уъркшопи с едни от най-големите имена в жанра – Стейси Смит от САЩ, световно признат музикален импровизатор и организатор на Музикалния импро фестивал в Чикаго (САЩ), и Ела Галт от Австралия. От 2015 г. и в София се организира Международен импро фестивал.

>>> Материалът е публикуван в bTVnovinite.bg <<<

About Даниел Димитров

Check Also

Ромео и Жулиета – любов от изолатора

Сенките винаги са по-големи от хората. И почти винаги са страшни. Зловещи. Истински. Хората са …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.