Home / театър / Три софийски театъра остават отворени и през август, наесен предстоят близо 20 премиери

Три софийски театъра остават отворени и през август, наесен предстоят близо 20 премиери

София, 5 август /Даниел Димитров, БТА/ Безпрецедентно, три софийски театъра – Народният, Сатиричният и „Сфумато“, остават отворени и през август, а наесен предстоят близо 20 премиери, установи репортерска проверка на БТА.

НАРОДЕН ТЕАТЪР ОСТАВА ОТВОРЕН ЗА ПЪРВИ ПЪТ В ИСТОРИЯТА СИ

За първи път в историята си, Народният театър „Иван Вазов“ остава отворен и през най-топлия месец на годината. Трупата ще играе 12 представления в 19 дати на четирите си сцени. Четири от спектаклите са премиерни – „О, ти, която и да си…“, „Всички страхотни неща“, „Бонбон“ и „Караконджул“.

На 10 септември е първата премиера – „Страх за опитомяване“ от Оля Стоянова, режисьор е Стефан Спасов, а изпълнители – Деян Ангелов, Емануела Шкодрева, Ненчо Костов и Стефан Къшев. Музиката е на Теодосий Спасов.

На 1 септември започват репетициите на още два нови спектакъла. Единият е „Нова земя“ от Иван Вазов, който трябваше да има премиера на 9 юли и да бъде кулминационната точка в честванията на 170-годишнината от рождението на Патриарха на българската литература. Новата дата за премиера е предвидена за първите дни на последния месец от 2020 г.

В „Нова земя“ се включва почти цялата трупа на Народния – Александра Василева, Валентин Ганев, Валентин Танев, Васил Драганов, Дарин Ангелов, Деян Ангелов, Ева Данаилова, Иван Юруков, Любомир Петкашев, Мария Стефанова, Ненчо Костов, Николай Урумов, Павел Иванов, Радена Вълканова, Радина Боршош, Радина Кърджилова, София Бобчева, Стефан Къшев, Стоян Пепеланов, Христо Петков, Христо Чешмеджиев. Драматизацията е на Юрий Дачев, а режисьор е Бина Харалампиева.

За 29 октомври е предвидена премиерата на „Бележките под линия“, който авторката Мирела Иванова нарича „трагикомична игра“. Музиката е на Христо Йоцов. Режисьор е Катя Петрова, участват Ана Пападопулу, Вяра Табакова, Илиана Коджабашева, Ирина Митева, Мария Каварджикова и Параскева Джукелова.

САТИРАТА – ДВЕ ПРЕМИЕРИ, КАБАРЕ И НАГРАДИ

Сатирата също е отворена до 12 август, а новият сезон започва на 8 септември. Предстоят две премиери – „Марихуаната на мама е най-добра“ от Дарио Фо на 17 септември (реж. Андрей Аврамов) с Ана Вълчанова, Димитър Баненкин и Ивайло Калоянчев.

Седмица по-късно идва ред на „Шоколад“ (реж. Антон Угринов) с Албена Павлова, Елена Атанасова, Мирослава Върбанова и Стела Ганчева.

На 1 октомври ще бъдат раздадени наградите „Кукерикон“, церемонията трябваше да се състои на 7 април. Месец по-късно идва ред и на още един отместен във времето проект – „Сатирично кабаре“.

До началото на декември на сцена излиза и най-новото от Лилия Абаджиева. Тя трябваше да има премиера на 16 март в Сатирата – на „Всички, освен мен“ от Щефан Фьогел.

„СФУМАТО“ – НЕУМОРНАТА ТЕАТРАЛНА РАБОТИЛНИЦА

„Сфумато“ също ще работи през август. Там също подготвят няколко премиери, едната от които е проект на режисьорката Маргарита Младенова, а другата е „Белият плъх“ от Мария Айрийн Форнес на младата й колежка Анна Янакиева.
От трупата обещават скоро да има актуални новини и за традиционния „Малък сезон“.

АРМИЯТА СТЯГА ЮБИЛЕЙ

Театъра на българската армия започва работа на 7 септември. Работи се по голям юбилеен спектакъл по повод на 70-годишнината на трупата. Подобен специален галаспектакъл имаше и през 2010 г. – като среща на всички, чиято съдба е свързана с историята на театъра през годините. В „Историческата юбилейна“ премиера, която до последно се пазеше в тайна, на сцената бяха Васил Михайлов, Наум Шопов, Стефан Данаилов, Йосиф Сърчаджиев, Илия Добрев, Меглена Караламбова…

ТЕАТЪР „СОФИЯ“ ПОДНАСЯ „КАШОН“

Театър „София“ вече е в почивка, но започва на 1 септември с репетиции и представления, които не са играни от февруари – като „Вечерята“ и „Анна Каренина“. На 30 септември е първата премиера – „Кашонът“ от Клеман Мишел – съвременна младежка комедия с участието на Юлиян Рачков, Юли Малинов, Симона Халачева, Владимир Матеев, София Маринкова, Лора Мутишева, Николай Димитров. Остава и сцената под звездите, като там са наредени спектакли до 20 септември.

„ЗАД КАНАЛА“ ОЧАКВА ДЕЯН ДОНКОВ

Малък градски театър „Зад канала“ започва новия сезон с няколко септемврийски представления на открито, в парка на Военната академия, а в зала кани своята публика от началото на октомври. На 6 октомври е премиерата на „Кой се страхува от Вирджиния Улф“ на Стоян Радев с участието на Владимир Зомбори, Ирини Жамбонас, Каталин Старейшинска и Малин Кръстев. „Завръщане у дома“ на Явор Гърдев с Владимир Пенев, Пенко Господинов и Деян Донков – като гостуващ актьор, ще има премиера на 21 октомври.

МЛАДЕЖКИЯТ ТЕАТЪР И „ВЪЗРАЖДАНЕ“ С ОТЛОЖЕНИ ПРЕМИЕРИ

Само едно представление е потвърдено засега за лятото от афиша на театър „Възраждане“ и то е „Ало, ало“ – на сцената на лятното кино в парка пред НДК. Трупата обаче възобновява репетициите на „Портокалова кожа“ от Мая Пелевич. В новия спектакъл на режисьора Петър Денчев се изявяват младите актьори Боян Младенов, Виктория Николова и Йордан Ръсин.

Младежкият театър започва в средата на септември. Тогава излизат и двете премиери, които трябваше да се състоят през март и април. Това са „Той, дяволът“ с Михаил Билалов (реж. Здравко Митков) и „Бившата мис на големия град“ от Мартин Макдона с Искра Донова, Николай Владимиров, Николай Луканов и Станка Калчева (реж. Владимир Люцканов).

ЗА НАЙ-МАЛКИТЕ

Кукленият театър отваря през септември и готви ударно три премиери, една от които е „Малкият Мук“ на режисьора Тодор Вълов.  /ПП/

BOBSTH 09:54:01 05-08-2020
PP0952BO.002

About Даниел Димитров

Check Also

„Шаферки завинаги“ – триумф на приятелството и за изневерите, които ни правят щастливи

СОФИЯ,  08.03.2024 11:56  (БТА)  Тази пиеса е триумф на едно приятелство, и то многогодишно. Знаем, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!