Home / музика / Най-големите хитове на Йосиф Цанков звучат в нови аранжименти, ще влязат и в албум

Най-големите хитове на Йосиф Цанков звучат в нови аранжименти, ще влязат и в албум

София, 29 юни /Даниел Димитров, БТА/ Най-големите хитове на Йосиф Цанков ще звучат в инструментален вариант на концерт в нови аранжименти, по-късно ще влязат и в албум. Това БТА научи от Мишо Йосифов, автор на новите версии и един от участниците в концерта „Лятна среща с деди Йожи“ на 9 юли в лятното кино в парка пред НДК.
На сцената ще излязат също Велислав Стоянов, тромбонист и внук на Йосиф Цанков, Димитър Льолев – саксофон, Милен Кукошаров – пиано, Даниеле Феббо – контрабас, и Борислав Петров – барабани.

РЕПЕРТОАРЪТ

Те ще изпълнят някои от най-големите хитове на композитора, признат за патриарх на българската поп музика. Сред тях са „Когато луната изплува“, „Песен моя, обич моя“, „Приказка“, „Аз срещнах твоите сини очи“, „Повей, ветре“, „Пеят сто китари“, „Керванът“, „Недей тъгува за мойта изневяра“ и „Страстно обичам жените“.

Тъй като ние сме само джаз музиканти, съответно и песните звучат в по джаз маниер, допълва Мишо Йосифов. Нашата цел е да запознаем повече хора – от различни поколения и интереси, с творчеството на този абсолютно велик български композитор. Освен че е велик композитор, той е сложил България на картата на популярната музика. Затова неговото творчество трябва да се споменава често – защото е много стойностно, много красива музика, адекватна за времето си и с модерен вкус“.

Приживе, Йосиф Цанков далеч не е работил само в България. Дори в края на 30-те и началото на 40-те години пише за холивудски продукции, припомня Йосифов. Убеден е, че този проект ще покаже, че хубавата музика си е хубава, дори когато не се пее с думи.

ПРОДЪЛЖЕНИЕТО

Същата програма ще бъде представяне на 17 юли в Бургас по време на джаз фестивал. По-късо ще гостува и на други места в България.

Има идея композиции да влязат и в албум. Ще ги запишем за биг бенд – с „Брас асоциация“, допълва Мишо Йосифов. След това ще можем да изпълняваме този репертоар с който и да е от многото добри бигбенди у нас, допълва той.

ЗА ЙОСИФ ЦАНКОВ

Йосиф Цанков (1911-1971), или Йожи, както го наричат близките му, е роден в Русе, в заможно семейство, в което се говори на френски, немски и английски. Започва да учи пиано на 6-годишна възраст, а на 11 години съставя първата си композиция. Оставя за поколенията над 500 музикални произведения. Автор е на първите български оперети, валсове, фокстроти и румби. Сред основателите е на националното радио в България. По негови идеи са реализирани музикалните и детски радиопредавания. Главен композитор на театър „Одеон“ и дългогодишен главен редактор е на „Балкантон“.

Песните му са изпълнявани и включвани в албуми от известни чужди изпълнители като Жозефин Бейкър, Клаудио Вилла, Артуро Теста, Зигфрид Валенди, Йосиф Кобзон, Жилбер Беко. Негов е първият голям хит на Лили Иванова – „Събота вечер“(1965). През Втората световна война американските и английските войници, които се сражават в Сахара срещу войските на Ромел са поздравявани всяка сутрин с „Керванът“ на Джоузеф Цанкоу, който звучал по радио „Лондон“ (сега Би Би Си).

Цанков е носител е на шест от осемте награди в първия конкурс за естрадна песен през 1964 г. На негово име е учредена награда на Съюза на българските композитори, която се връчва на фестивала „Златният Орфей“. Във връзка с 90-годишнината от рождението му Цанков е удостоен посмъртно с орден „Стара планина“ (първа степен). /ГИ/

BOBSTH 12:39:31 01-07-2020
GI1238BO.025

About Даниел Димитров

Check Also

Бернд Глемзер: Винаги си малък, когато си пред пианото

Пред пианото винаги си малък, казва той. Но това не пречи да създаваш чудеса, докосвайки …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!