Home / театър / Биография на Балканите: „Зорба“ в театър „Зад канала“

Биография на Балканите: „Зорба“ в театър „Зад канала“

Зорба притежаваше онази съзидателна, всекидневно обновяваща се простота да вижда нещата сякаш за първи път и да придава девственост на вечните обикновени елементи – въздух, море, огън, жена, хляб, уверена ръка, младо сърце, смелост да се подиграва със собствената си душа, сякаш в него имаше друга, по-голяма от душата му сила.

Думите на Никос Казандзакис са от предговора към романа му „Алексис Зорбас“ (1946). Жалката привилегия да правиш от живота изкуство, се оказва гибелна за множество хищни души, продължава авторът.

Бина Харалампиева има огромната привилегия да превръща от изкуството изкуство. На сцената на Малък градски театър „Зад канала“ режисьорката предлага една любопитна, емоционална и изпълнената със страст сценична интерпретация по романа на Казандзакис. „Светът става цветен, малко жесток, и едновременно – умен и добър, казва тя пред камерата на БТА. Това е биография на Балканите, на нашата странна история, написана от човек с огромно сърце и талант“. Драматургична версия е на Юрий Дачев.

Филмът на Михалис Какоянис – „Зорба гъркът“ с Антъни Куин, Алън Бейтс, Ирене Папас и Лила Кедрова, създаден през 1964 г., получава световна известност. За ролята си на Ортанс Лила Кедрова е отличена с „Оскар“. „Единственото, което съм взел от Антъни Куин, е желанието да дам живот на този герой, това е и основното послание на спектакъла“, казва Герасим Георгиев-Геро. Колегата му Христо Пъдев е убеден, че Геро е на път да постигне една от най-интересните си роли. „Моят герой е хитър игумен, който купува, продава, заменя, върти далавери, но е доста симпатичен в цялата си кривина“, допълва Пъдев.

Сцената на Малък градски театър „Зад канала“ е преобразена до неузнаваемост, благодарение на приказно „синята“ сценография на Свила Величкова. Музиката на Асен Аврамов допълва усещането за Гърция, за любов, за неочакваност и балканска романтика. В спектакъла участват още Анастасия Лютова, Василена Атанасова, Васил Банов, Владимир Димитров, Георги Кацарски, Илка Зафирова, Мак Маринов.


Репортер – Даниел Димитров
Оператор – Красимир Михайлов
Монтаж – Красимир Михайлов

About Даниел Димитров

Check Also

Ласло Гьондьор смесва конвенционалната красота с траш естетиката

Сред куклите е заспала мравка. О, вятър, не събаряй куклите. Отпуснала е сънена главица върху …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!