Home / театър / Кунг фу театърът на Джаки Чан – съвършена хармония и артистизъм

Кунг фу театърът на Джаки Чан – съвършена хармония и артистизъм

Безупречна хармония и завиден артистизъм са само част от изненадите, поднесени в представлението „11 война“. Куунг фу театърът на Джаки Чан гостува за първи път у нас и наистина успя да промени представите за най-популярното бойно изкуство в Азия. Те са извън рамките и извън отношението на самите китайци към него.

В спектакъла има толкова много художественост, която изглежда почти нереална на фона на изпълнителите. Те са единадесет млади мъже и разказват историята на спортисти, които се стремят към съвършенството. И го постигат, но не като в глупава романтична комедия, не дори като в комедиите на Джаки Чан, а с похватите на театъра – има персонажи, ситуации, емоции, внушения, дори интрига.

„11 война“ обединява в себе си култура, философия, древни традиции и танц . Ясно е, че има демонстрация на акробатични изпълнения – на ръба на човешките възможности, следствие от всекидневни физически тренировки на човешкото тяло. Но това е вложено в концепция, визуализации и декор, музика,  светлинни ефекти.

И подобно на театър, разказът е в шест действия. Всяко от тях носи безброй асоциации. „Източникът“ е за „Юмрука на десетте форми“ и петте елемента метал, дърво, земя, огън и вода. И съответства на всеки от петте животински стила в кунг фу. Показва движенията, характеристиките и поведението на животните – маймуна, змия, тигър, жираф и дракон.

„Душа“ (второ действие) е притча за духовната сила на невидимото, онагледена с романтиката на дъжда, свободата на птиците, независимостта на самотата и страстта на огъня. „Учителят“ е за историята на кунг фу и връзките му със съвременния танц.

„Спокойствие“ е танц с хартиени чадъри от практиката Тай чи и една от двете най-въздействащите картини в представлението. Артистите пресъздават есента – красотата на сезона, топлината на багрите, но и есенната тъга, и страхът от идващата зима.

Зрелищното пето действие, озаглавено „Празник“, е воински танц с така наречените водни ръкави и то е абсолютната кулминация от срещата на спорта с изкуството, нещо като художествена гимнастика, но за мъже, и много повече от игра на въображението. След него е напълно естествено да има епилог за отпускане и осмисляне на видяното, но и там изпълнителите не спират ритъма, макар и без музикален съпровод. Тази последна част, наречена „Война“, връща зрителите към корените на кунг фу и им дава това, което очакват – в най-чист вид.

Джаки Чан е китайски актьор, режисьор, продуцент, сценарист, специалист по бойни изкуства, певец и каскадьор. В своите филми е известен с акробатичен боен стил, придружен с комични елементи, използване на подръчни оръжия и новаторски каскади. Той започва кариерата си през 70-те години на 20-и век и оттогава участва в над 150 филма. Отличен е със звезда на Алеята на славата в Холивуд. Той е сред най-популярните актьори на планетата, когато става дума за филмите с бойни изкуства.

>>> Материалът е публикуван в bTVnovinite.bg <<<

About Даниел Димитров

Check Also

Режисьорът Стоян Радев: „И ние играем Ромео и Жулиета“ – през конфликта между драматични и куклени актьори

СОФИЯ,  10.05.2024 11:12  (БТА)  Конфликтът Монтеки-Капулети се разказва през конфликта на драматични и куклени актьори. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!