Home / музика / За Лили Иванова и изкуството без оцветители

За Лили Иванова и изкуството без оцветители

Лили Иванова разпродаде и трите концерта в НДК седмица преди първия от тях. Новината си струва да бъде повтаряна, защото за най-голямото име в българската поп музика това се случва за поредна година. А в последно време капацитетът на зала 1 рядко се запълва.

Какво се случи на 8 декември? Четири хиляди възторжени почитатели, 120 минути живо пеене, нова и изцяло българска музика, нов звук, 10-минутен бис, изненади…

Щом светлините заблестят, ставам светлина… („Този миг“)

Има една особена енергия в залата преди всеки неин концерт. Тя е като мъгла и като воал, като нещо, което и усещаш, и виждаш, но не можеш да обясниш какво е. То е като настръхване – от нещо хубаво, което ти предстои. Като тръпката от очакването да се срещнеш с музиката и с изкуството без оцветители.

Когато Лили Иванова се появи на сцената, без дори още да е запяла, цялата тази енергия се превръща в електроцентрала и процесът започва – взаимодействието между Нея и публиката. Това важи единствено на нейните концерти.

Знам, че тя лети… („Бялата птица“)

И макар, че е здраво стъпила на земята, тя лети. И този полет е заразен. Вижда се в очите на хората. Всеки от тях лети, отнесен в свой собствен свят, вдъхновен от песните й. Защото има само една крачка от това просто да пееш до съвършенството да докосваш с гласа си. Тази крачка се нарича емоция. Ако така се измерва талант, то Лили е на две крачки пред всички останали.

„Виж, колко е малък човека и веднага се мушна“, каза с усмивка Лили след като прие кошничка с цветя от своя малка почитателка. Момиченцето успя да се промуши сред хората и да се качи на сцената след една от песните. Този момент бе възнаграден с бурни аплаузи.

Не времето лекува всички рани, а любовта… („Шепот“)

Лили Иванова е сред малцината изпълнители, които могат да си позволят да правят концерт с 80 процента нова продукция. И публиката пак е доволна, и иска още и още.

Щастието е още по-голямо, когато чуе нещо старо и златно. И го получи – след „За тебе бях“ – една от най-любимите песни на публиката, Лили запя „Щурче“, след нея –„Панаири“, и накрая – „Детелини“.

Трите най-популярни нейни песни изправиха на крака млади и стари. Неостаряващият хит на Тончо Русев влиза в репертоара й след пауза от няколко години. Премиерата на новия аранжимент беше тази есен на Античния театър в Пловдив.

Дъхът е учестен, пулсът е ускорен…  („Дантелената примка на нощта“)

Почти 17 години след фотоосеията за „Плейбой“, тя продължава да удивлява с начина, по който изглежда. Токчетата с невъзможна височина и малката черна рокля са нейна запазена марка, но те са само бонус към класата, която поднася чрез песните си един артист на световно ниво.

Невъзможно е да се подмине зашеметяващия сценичен костюм, с който Лили се появи на първия от трите концерта в зала 1 на НДК. Минижупът, разкриващ перфектната й форма, беше като илюстрация на едно от новите парчета – за дантелената примка на нощта и за това как „всеки поглед тази вечер в нея е събран“.

Новият албум „Севдана“

Новият албум излиза във формата на грамофонна плоча с 10 песни, сред които едноименния нов сингъл, също – „Главна роля“, „Мигът и любовта“, „Бурната река“ и „Бялата птица“. Двоен компактдиск събира 32 песни, включително най-новите, както и добре познатите „Ти дойде“, „За тебе бях“, „Камино“, „Невероятно“, „Майка ми“. Към дискът има две книжки – с текстове и с 24 снимки от последните 10 години.

Новата продукция на Лили Иванова е налична и във всички дигитални платформи за музика, поясняват от екипа й. Музикантите Ангел Дюлгеров, Огнян Енев, Веселин Веселинов-Еко, Орлин Цветанов, Росен Ватев и вокалното трио „ЛаТиДа“ участват в записите, до Лили Иванова са и по време на концертите й.

Интересна е историята на „Севдана“. Стиховете са на Стефан Вълдобрев, а обработката – на Живко Петров. Нотите са сътворени през 50-те години на миналия век от големия български композитор и вокален педагог Георги Златев-Черкин (1905-1977). Всъщност, това е пиеса за цигулка и пиано, и е в програмите на музиканти по целия свят. Заради възможностите си, произведението по-късно се изпълнява и от квартети, и от цели оркестри.

>>> Материалът е публикуван в bTVnovinite.bg <<<

About Даниел Димитров

Check Also

Режисьорът Александър Мутафчийски: „Славеят“ дойде в момент, когато се бяхме изгубили, за да ни покаже пътя

СОФИЯ,  19.03.2024 12:24  (БТА)  „Славеят“ дойде в момент, когато се бяхме изгубили – за да ни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!