Home / музика / Лили Иванова направи специален подарък на Пловдив

Лили Иванова направи специален подарък на Пловдив

Лили Иванова направи специален подарък на Пловдив по време на концерта си в Античния театър. „Много се радвам, че ви хареса, защото това е моята измислица, обясни тя след като изпя за първи път чисто ново парче. Не съм я написала аз, но реших от музиката да направя песен. И това стана, благодарение на Живко Петров, който създаде песен от тази музика“.

Нотите са сътворени през 50-те години на миналия век от големия български композитор и вокален педагог Георги Златев-Черкин (1905-1977). „Песента вече е записана, ще излезе през декември на плоча и на диск, и ще се казва „Севдана“, обяви Лили Иванова. Очаква се в албума да влезе още от най-новото в репертоара й, което вече събира овациите на публиката – „Бурната река“, „Главна роля“, „Мигът и любовта“…

„Севдана“ всъщност е пиеса за цигулка и пиано на Черкин, и е в програмите на музиканти по целия свят. Заради възможностите и голямата енергия, произведението по-късно се изпълнява и от квартети, и от цели оркестри. След „Хубава си, моя горо“, „Ветре, клех те“ и песни по стихове на Яворов, Ботев и Вазов, на 17 септември в Пловдив Лили Иванова предложи нов прочит на още една непреходна българска класика. „Севдана“ е с нежен аранжимент и интимно звучене, в което мелодията, заедно със стиховете на Стефан Вълдобрев, се развива в стихиен финал.

Стихиен беше и целият празник, който Лили създаде сред препълнения театър под открито небе и красотата на залязващото слънце. Пространството не успя да събере всички желаещи да я чуят и видят, въпреки безпрецедентно изградените допълнителни сектори. За два часа няколко хиляди човека сякаш се пренесоха в друго измерение и в друго състояние на духа – на истинската Лили, такава, каквато тя е в сърцата на хората – усмихната, топла и зареждаща. Защото само един глас не е достатъчен, за да можеш да караш хората да се вълнуват, да са притихнали или да летят от щастие, докато пеят заедно с теб.

Заради Нея, заради мястото, заради хората и заради взаимодействието, Пловдив си е Пловдив, както каза и самата Лили Иванова. Но пък и Лили си е Лили, казват нейните фенове. Така, в уважение и обич, в почит омагьосан кръг, от който никой не поиска да излезе, преминаха 120 минути с Лили.

Към финала, след като изказа благодарности към екипите, с които работи, включително и към охраната, в типичния си стил и неповторимо чувство за хумор, тя добави: „Хора, защо дебелеете толкова много. Аз търча, значи искам хора, които да търчат с мен“. Подобно на всяка голяма личност, и при Лили  чувството за хумор е преди всичко самоирония: „Ако пропусна някого, на моята възраст ми е разрешено“.

За десерт тя остави букета от „Детелини“, ведно с може би най-любимата на феновете й песен „За тебе бях“, с „Щурче“-то и „Панаири“-те – още един неостаряващ хит, който влиза в репертоара й след пауза от няколко години.  Следващите концерти на Лили Иванова са на 8, 9 и 10 декември в зала 1 на НДК.

>>> Материалът е публикуван в bTVnovinite.bg <<<

About Даниел Димитров

Check Also

Бернд Глемзер: Винаги си малък, когато си пред пианото

Пред пианото винаги си малък, казва той. Но това не пречи да създаваш чудеса, докосвайки …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!