Home / музика / „Хилок карнавал“ представя пауър джаз, ембиънт рок и импровизационни концерти на нетипични локации в Града под тепетата

„Хилок карнавал“ представя пауър джаз, ембиънт рок и импровизационни концерти на нетипични локации в Града под тепетата

BOBSTH 14:09:02 14-08-2019 
AM1407BO.005

София, 14 август /Даниел Димитров, БТА/
Нетипичен е думата, с която най-кратко може да се определи събитието, което на 24 и 25 август ще очаква своите „нетипични“ фенове в Пловдив. Става въпрос за фестивал с още по-нетипичното име „Хилок карнавал“ и не по-малко нетипично мото – „Този фест не си го слушал!“. Идеята за тази бликаща от нетипичност проява е на лейбъла Horz, зад който стоят няколко млади музиканти от Сърбия, България и Италия.

Идеята им е в последния уикенд на най-горещия месец от годината да задържат лятото с пауър джаз, ембиънт рок и импровизационни концерти на „неочаквани“ локации в Града под тепетата, превръщайки го в една още по-шарена и неповторима Европейска столица на културата. Братската могила, Хаджи Хасан махала, битака на Руския пазар и Централна жп гара ще станат фестивални сцени на музика, която тотално ще преобрази усещанията за време, пространство и айляк, смятат организаторите.

По думите им музиката на „Хилок карнавал“ я няма в обичайните стрийминг платформи и плейлисти. Не само, защото в събота, 24 август, шестимата балкански „космонавти“ от Space Trio и LavljiDaniDima ще свирят извънземно в Братската могила, а „Хаджиоркестъра“ ще върти стари градски номера напук на диригента – в Хаджи Хасан махала. И не само, защото в неделя, 25 август, горещият сръбски пауър джаз на Dragon`s Fuel ще се лее с големия черпак на битака на Руския пазар, а бързият влак за Марс ще се движи като за последно на Централната жп гара, надувайки ембиънт-рок свирката на Zemlijani.

ГРУПИТЕ В „ХИЛОК КАРНАВАЛ“

Space Trio е една от първите и единствени групи в България, които свирят напълно импровизационна музика. Без уговорки, без рифове, без ноти, без план, абсолютно всичко се създава на момента. Първият албум на групата е издаден в Португалия от лейбъла Creative Sources. 

LavljiDaniDima е също трио, но от Нови Сад, подчинено на правилото да не свири писана музика. Албумът им Dimni lavljeg dana (Дим от лъвски ден) е сред най-новите издания на Horz.

„Хаджиоркестър“ интерпретира стари градски песни, следвайки символно дирижиране. Диригентът е в основната роля на аранжор и композитор, като всичко се случва и създава на момента. Този вид дирижиране е използван от знаменити музиканти като Ленард Бърнстейн, Франк Запа, сенегалският перкусионист Ндайе Роуз, но най-голяма популярност печели заради Бъч Морис, който разширява набора от знаци и жестове за интерпретация от музикантите.

Dragon`s Fuel свирят пънк-джаз, пауър-джаз, трайбъл. Музиката им може да бъде наречена по много начини, но най-важното е, че тя става за танцуване. Най-силното доказателство за това са парчетата Earnie Shavers и LK Sprach от едноименния албум на формацията.

Zemlijani e атмосферик-рок „чедото“ на Horz, което, със сигурност, ще спечели много неочаквани фенове. Причината за това са мелодиите, които квартетът „плете“ в тракове, подобни на междузвездни пътни листове, или саундтрак към постапокалиптична любовна антология за мрак и неон. 

„Кервиз“ е пловдивска банда, сформирана специално за Hillock Carnaval.

ИСТОРИЯТА НА HORZ

През 2015 г., докато учат в престижната Prins Claus Conservatorium в Грьонинген, няколко млади музиканти от Сърбия, България и Италия се обединяват около търсенията и идеите си за творческа свобода. Те създават в Нови Сад независим лейбъл със собствено студио. През май 2018 г. пускат първия си проект, водени от желанието да променят средата в собствените си страни. Година по-късно идва замисъла за „Хилок карнавал“. След натрупването на сериозен каталог от албуми на разнообразни като музика проекти, източноевропейското обединение с име на славянски бог минава на следващото ниво – концептуални живи концерти, завладяващи света.

Около Horz има още забавни и не по-малко любопитни подробности. Контрабасът на Васил Хаджигрудев е произведен през далечната 1908 г. Китаристът Алберто Миорин e побеждавал в онлайн китарна схватка самия Марк Нопфлър. Лав Ковач, синът на сръбската легенда Борис Ковач, е създателят и на панонските трайбъл ритми на DragonТs Fuel.

От Horz издават с усмивка, че сред тях има повече производители на домашна ракия, отколкото китаристи. От друга страна, много групи имат китарни дуели, но много малко могат да си позволят бас-китарни дуели, и Zemljani е една от тях.

Малко известно е и, че студиото на Horz, където е записан всеки един от албумите – Kachara, в село Буковац до Нови сад, е преустроена винарска изба. Постройката е на над 150 години, известна е и като партизанско скривалище.

Педжа (Предраг Окилйевич) – e наричан Кларк Кент от колегите си, тъй като през деня е културен адвокат в костюм, а вечер избухва със своя тенор саксофон. Другата му „свръхсила“ е да свири в тон с Воя (Войслав Савков), другият саксофонист на Dragon`s Fuel. Явно суперсилите са нещо нормално за саксофонистите на групата, тъй като легендата разказва, че веднъж Воя свирил едновременно на три концерта. Как го е направил, остава мистерия и до днес. /Даниел Димитров//АМ/

About Даниел Димитров

Check Also

Бернд Глемзер: Винаги си малък, когато си пред пианото

Пред пианото винаги си малък, казва той. Но това не пречи да създаваш чудеса, докосвайки …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!