Home / кинце / Петото издание на „Синелибри“ ще продължи 15 дни, в 7 града, 50 филма са в афиша на фестивала

Петото издание на „Синелибри“ ще продължи 15 дни, в 7 града, 50 филма са в афиша на фестивала

   Петото издание на „Синелибри“ ще продължи 15 дни – от 5 до 20 октомври, с премиери, срещи с личности от света на киното и литературата, юбилеи, филмови ретроспективи и образователни събития, съобщиха организаторите. Освен в столицата, фестивалът ще се състои и в Пловдив, Варна, Бургас, Габрово, Велико Търново и Стара Загора. Мотото тази година е „Петото измерение“.
   В афиша са предвидени 50 филма, разпределени в конкурсна и паралелна програма. Сред тях са  литературни творби, създадени през последните две години, биографични драми за световноизвестни артисти, анимационни филми по книги, нови интерпретации на класически произведения и специално селектирани документални филми.
   Традиционен фокус са галавечерите в знак на почит към различни култури, филмовите ритуали и чествания. През 2019 г. се навършват 50 години от кацането на Луната, 500 години от смъртта на ренесансовия гений Леонардо да Винчи, 250 години от рождението на германския естествоизпитател и пътешественик Александър фон Хумболт и 120 години от рождението на Хорхе Луис Борхес, аржентинският майстор на кратката проза.
   Акцент сред паралелните събития е конкурсът за късометражни филми CineLibri Short Movie Official Competition, който има награден фонд и се реализира чрез платформата Film Freeway. 
   За първи път в рамките на фестивала ще се състои международен семинар на тема „Изкуството на адаптирания сценарий“ с участието на светила в областта на писането и адаптирането на сценарии – Линда Сийгър и Джулиан Фрийдман. Към тях ще се присъедини и българският продуцент, сценарист и режисьор Димитър Коцев-Шошо.

About Даниел Димитров

Check Also

Саболч Хайду: Всеки ден получаваме малки дози щастие, но не го разпознаваме

Саболч Хайду – една от най-интересните личности на „София филм фест“ (2024), е и шеф …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!