Home / книжици / Народният театър ще посвети новия си сезон на своя патрон Иван Вазов, създава и международна награда на негово име

Народният театър ще посвети новия си сезон на своя патрон Иван Вазов, създава и международна награда на негово име

VINF 14:51:31 12-07-2019 
GI1450VI.014

София, 12 юли /Даниел Стоянов, БТА/
Народният театър (НТ) ще посвети новия си сезон на своя патрон Иван Вазов. През 2020 г. се отбелязват 170 години от рождението и 100 години от смъртта на големия писател. Проектът е наречен „Необозримостта Вазов“, съобщи драматургът Мирела Иванова.

Драматизация на романа „Нова земя“ с режисьор Юрий Дачев ще бъде кулминацията на честванията, а събитието е предвидено за 9 юли 2020 г., по време на инициативата „Театър пред театъра“.

Общо 30 пъти е игран Вазов в НТ, но „Нова земя“ не е била във фокуса на театъра, обясни Иванова. Това е един роман, в който продължаваме да живеем и до днес, в същата вазова нова земя, добави тя. Надяваме се, че цяла България ще има възможност да види това представление като гостуващо, каза още Мирела Иванова.

Сцената „Апостол Карамитев“, на петия етаж в НТ, също ще даде подслон на вазовото слово. Надсловът е „Четем Вазов“, а идеята е да се представя не само най-доброто от неговата поезия, разкази и повести, но и малкоизвестни на широката публика откъси от творбите на патриарха на българската литература.

Предвидени са и две големи изложби – едната във фоайето на театъра с оригинални материали, и друга – в градината пред театъра.

Ще бъде сниман и документален филм, в който НТ ще има активно участие. Организираме и гостувания в местата, свързани с Вазов, каза още Мирела Иванова. Тя съобщи, че има идея в ефира на БНР и БНТ да има 5-минутки, посветени на Вазов.

„Искаме достойно да се поклоним на своя национален класик“, обобщи Мирела Иванова.

НТ създава и национална награда за духовен принос на името на Вазов, която ще се връчва всяка година. „Нейният статут ще бъде малко по-особен в международен или европейски план“, обясни директорът на театъра Мариус Донкин.

През новия сезон НТ ще отбележи още две годишнини – 100 години от рождението на режисьора Кръстьо Мирски и 140 години от рождението на друг негов именит колега – Николай Масалитинов. Мирски е режисьорът с най-много постановки по текстове на Вазов.
/ГИ/

About Даниел Димитров

Check Also

„Дете“ режисира Гогол в Народния театър

Чухте ли? Чухте ли? Дете поставя Гогол в Народния театър. Въображение, цвят, смях, чист и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error: Content is protected !!