Home / театър / Жанрово многообразие, нови актьори и чужди режисьори ще има в новия сезон на Народния театър

Жанрово многообразие, нови актьори и чужди режисьори ще има в новия сезон на Народния театър

VINF 15:38:01 12-07-2019 
PP1536VI.029

София, 12 юли /Даниел Стоянов, БТА/
Жанрово многообразие, нови актьори и чужди режисьори ще има в новия сезон на Народния театър (НТ). Това обяви пред медии днес ръководството на най-голямата ни трупа.

Новият сезон ще започне с турне на спектакъла „Моята скъпа лейди“ от Израел Хоровиц във Франция и гостуване у нас на Националния театър на Хърватия, обяви директорът на НТ Мариус Донкин.

Веднага след това репетиции на голямата сцена започва световноизвестният словенски режисьор Йерней Лоренци, който ще постави „Орфей“. Най-вероятно, с него НТ ще гостува в Хърватия на 24 май, по време на председателството на страната на ЕС, каза Донкин.
„Орфей“ е спектакъл за любовта и красотата, които се раждат и живеят на този барутен погреб – Балканите. Създаден е по митове, легенди и саги, а не по конкретни текстове. „Това представление е и начин да покажа огромните възможности на трупата ни в различни жанрове“, добави Донкин. Премиерата ще е през декември.

Втори спектакъл на голямата сцена ще постави Иван Пантелеев, режисьорът на „Neoдачници“. Като режисьор се завръща и Мариус Куркински.

До края на годината предстоят и други премиери. На 26, 27 и 28 септември излиза „Колкото – толкова“ от Недялко Йорданов (камерна сцена), а на 28 септември и 2 октомври, на голямата сцена, – „Хубава риба“ от Марк Рейланс и Луис Дженкинс. Следват „Приятна жена в лоша компания“ от Андре Русен – през ноември (на камерната сцена), и „Плач на ангел“ от Стефан Цанев – през декември (сцена „Апостол Карамитев“).

Драматургът Светлана Панчева обясни, че относно двете камерни сцени се обмисля разширяване на жанровия обхват на спектаклите. Сцена „Апостол Карамитев“ ще бъде с акцент върху съвременната българска драматургия. „Ние не обявяваме конкурси за пиеси, а подбираме според вкуса, възгледите и качествата на съответната драматургия“, обясни Панчева.

„Досега няма добър резултат от правенето на конкурси за българска драматургия“, смята Мариус Донкин. По думите му това не важи само за България, а и за всички други театри по света. „Има периоди, в които, в резултат на добри филми, от сценариите се правят драматургични текстове. Случва се и обратното – филмите започват да взимат теми от самия театър“, добави той.

По думите му през новия сезон НТ ще има и нови актьори в състава си. 
Над 600 представления и повече от 150 000 зрители е отчел НТ за миналия театрален сезон (2018-2019). В предходната година на трите сцени са изиграни 586 представления, а броят на зрителите е 123 000. НТ поддържа в афиша си над 50 заглавия, от които 12 с по над 100 и над 300 представления.  /ПП/

About Даниел Димитров

Check Also

Ласло Гьондьор смесва конвенционалната красота с траш естетиката

Сред куклите е заспала мравка. О, вятър, не събаряй куклите. Отпуснала е сънена главица върху …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!