Home / звукът на бозата / В Софийския зоопарк в жегите всичко е под контрол

В Софийския зоопарк в жегите всичко е под контрол

София, 7 юли /Даниел Стоянов, БТА/ Нямаме проблеми с жегите, всичко е под контрол, каза ПР експертът на Софийския зоопарк Ирина Сахатчиева пред БТА.

По думите й в жегите животните се чувстват добре, защото на тези, които не обичат горещина, им е осигурена прясна вода и сянка. Тези, които са навън – като слон, носорог и хипопотам, имат осигурен душ. „След което обаче си правят пясъчни и кални бани, добави Сахатчиева. Носорогът си има свое калище, хипопотамът си влиза в неговия басейн, а слоницата си хвърля слама и си подремва на външно пясъчно легло“. 

Най-добре се чувстват африканските животни. Тези, които не се чувстват добре – като мечките, са в бърлогите си, допълни тя. Всяко животно, което не иска да бъде на слънце, си има вътрешно помещение.

Женската полярна сова Тундра се адаптира отлично в напълно обновената волиера в близост до входа на зала „Големи котки, терариум и аквариум“. Преди да постъпи в зоопарка, совата е гледана е при домашни условия, обясни Ирина Сахатчиева.

Тя каза, че скоро във волиерата ще бъдат показани и други птици и малки хищници. Всяка събота, от три години насам, Софийският зоопарк организира демонстрационно хранене на животни.

От зоопарка напомнят, че имат нужда от доброволци. Задачата им е в събота и неделя да оказват съдействие на служителите и да не допускат посетителите да хранят животни. Една немалка част от гостите на зоопарка нарушават това правило и така поставят в опасност здравето и дори живота на обитателите, като им предлагат вредна храна или хвърлят предмети. Особена нужда от доброволци има при мечките и сурикатите./РУМ/

VINF 11:58:31 07-07-2019 
RM1156VI.007

About Даниел Димитров

Check Also

Започвайте големите си планове с малки стъпки, казва пътешественичката Изабела Шопова

СОФИЯ,  22.08.2022 16:09  (ДАНИЕЛ ДИМИТРОВ, БТА)  „България е като една цветна кръпка върху шарено одеяло. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!