Home / театър / За децата и врабчетата

За децата и врабчетата

Ако искаш нещо да не пристигне, дето трябва, прати го по човек. Така разсъждава едно малко птиче, а думите му предава големият Йордан Радичков в „Ние, врабчетата“. По врабчешки, но и по човешки път, посланията на пернатите стигат до сцената чрез малките таланти от театралната работилница на Мариан Бачев.

Децата, които мнозина признават за най-големите мъдреци сред хората, се явяват най-добрите говорители на творчеството на един от най-гениалните писатели, за когото имаме щастието да е роден в България и да пише на български език. Затова неговите, понякога налудничави, но много смислени словонареждания, звучат съвсем естествено от невръстните все още актьори.

И признанието е налице. Преди броени дни „Ние, врабчетата“ получи голямата награда на 26-ия фестивал на читалищното театрално изкуство (София, 2019). Наградата за режисура взе Милена Видер, чиято е сценичната адаптация и постановката.

Другата новина е, че на 2 юни спектакълът ще се играе за последен път на камерната зала на „Сълза и смях“, а от есента, с началото на предстоящия сезон, влиза в репертоара на голямата сцена на театъра.

В екипа на „Ние, врабчетата“ са и Албена Атанасова (пластика), Розина Макавеева (сценография и костюми), Мариан Бачев (мултимедийна среда), Росен Белов (осветление) и Албена Начева (оператор мултимедия).

На Бачев, Белов и Начева се дължи представянето на 17-те актьори на възраст между 11 и 17 години – Александра Петкова, Александрина Бачева, Александър Момчилов, Александър Попов, Алисия Роси, Ива Канева, Ивон Дайе, Йоана Милкова, Кристиян Деспотов, Кристиян Цветков, Лорета Стефанова, Мая Величкова, Мария Ненкова, Моника Велева, Петър Каменов, Стефан Герадимов и Соня Самуилова.

Аплодисментите за всеки един от тях са заради справянето им с чепатите радичкови персонажи, за емоцията, с която ги оживяват, за екипността и желанието да бъдат част от стойностно изкуство, създадено от българин.

Представлението „Ние, врабчетата“ се посвещава на 90-годишнината от рождението на Йордан Радичков (1929-2004).

>>> Материалът е публикуван в bTVnovinite.bg <<<

About Даниел Димитров

Check Also

Ласло Гьондьор смесва конвенционалната красота с траш естетиката

Сред куклите е заспала мравка. О, вятър, не събаряй куклите. Отпуснала е сънена главица върху …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!