Home / музика / Бетховен и Бизе в новите песни на „Ритон“

Бетховен и Бизе в новите песни на „Ритон“

Нов репертоар, ново звучене и нова визия поднесе дует „Ритон“ на концерта си в изпълнената до краен предал зала 1 на НДК.

Близо три часа Катя и Здравко разхождаха публиката във времето чрез най-хубавите си песни. Освен „Прегърни ме“, на която е кръстен първия им албум (1980), звучаха „,Моят живот си ти“, „Замълчи“, „Изповед“, „Лятото“, „Дон Кихот и Дулсинея“, „Елате ни на гости“, „Някога, но не сега“, „Джалма“…

Своеобразна премиера направиха и пет сингъла, които ще влязат в нов албум. В „Цял живот тангго“ композиторът Чавдар Коцев е използвал фрагменти от „Кармен“ на Бизе, а в друго от по-новите парчета – „Златен ритон“ по музика на Росалин Наков, имаше мотиви от „Лунната соната“ на Бетховен.

Публиката не обича нови песни, но вратите на залата са затворени, така че никой не може да избяга, пошегува се Катя преди да обяви едно от новите неща. „Опасенията“ й бяха излишни, тъй като всичко ново бе посрещнато с не по-малко аплодисменти от вече познатите шлагери.

Едно от най-вълнуващите изпълнения беше на „Мама“ – нова песен, написана от Стефан Димитров по текст на Богдана Карадочева. Всъщност, първото представяне на тази прочувствена балада бе през април на концерта, с който композиторът отпразнува своя 70-годишен юбилей.

Алекс Нушев е музикантът, създал всички концертни аранжименти на „Ритон“, сред които е и различна, но много приятна латино версия на хита „Накъдето ми видят очите“. Алекс работи с дуета от осем години, но едва сега се осмелил да им напише песен, и то по настояване на Катя. Резултатът се казва „Твой`та жена“.

Любопитна е историята и около друга нова песен – „Счупеното носи щастие“. Композиторът Тасе Шарков се свързал с Катя и Здравко чрез Фейсбук, а те харесали идеята да изпълнят едно малко нетипично за тях парче с леко гръцко етно звучене.

Освен Алекс, с „Ритон“ на сцената бяха Георги Марков – ударни, Юлиян Янев – клавишни, Щерион Пилидов – китара и беквокалистките Меги Ценова-Нушева, Христина Нейкова и Елена Сиракова. Всички те, през август и септември, продължават своя музикален поход с Катя и Здравко във Варна, Пловдив и Русе.

И на този концерт на „Ритон“ не липсваха семейните закачки. Той не пропусна да отбележи, че интересната му визия – сако с един ръкав, се дължи на „всеизвестната дизайнерка“ Катя, а тя пък го „скастри“, че говори по-бавно от нея, затова тя ще взима думата по-често.

Извън шегите, артистите за пореден път показаха своето отношение към благотворителността. Дни преди концерта те апелираха към почитателите си да не им носят цветя, а с предвидените за това пари да подкрепят съвместната инициатива с община Банкя за доизграждане на параклис в града.

По същия начин, през 2015 г., по време на промоцията на албума „Пътят към твоето сърце“, Катя и Здравко събраха над 2000 лв. Те отидоха за купуването на първата педиатрична линейка в България.

>>> Материалът е публикуван в bTVnovinite.bg <<<

About Даниел Димитров

Check Also

Бернд Глемзер: Винаги си малък, когато си пред пианото

Пред пианото винаги си малък, казва той. Но това не пречи да създаваш чудеса, докосвайки …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!